A vinyl újjászületése

Írta: 

Évtizedekig a legmenőbb dolog volt, aztán úgy tűnt, örökre eltűnik a polcokról a hanglemez. Az utóbbi néhány évben viszont megint berobbant a divatba. Vajon minek köszönheti a népszerűségét a millenniumi generációnál, amelyik jóval a bakelitkorszak után született?

A lemezrajongók számára nincs is kedvesebb elfoglaltság, mint azzal tölteni a délutánt, hogy végtelen mennyiségű rekordot átnéznek valamelyik antikváriumban. A kazettás megoldás olyan gyorsan futott ki, ahogyan bejött, a CD-n történő zenekiadásnak pedig még ennyi sem jutott. A streamelő szolgáltatások, mint a Spotify pedig minden eddiginél egyszerűbbé tették a klasszikusok hallgatását. A 12 inches, fekete lemezek mégis tudnak valamit, amitől az eladásuk növekedni kezdett.

Csak Angliában tavaly 4 millió slágerlistás lemezt adtak el, ez hatalmas növekedés, ha azt vesszük, hogy 2016-ban 3,2 millió ilyen fogyott. A szakértők szerint 2019-re 4,5 millió korongot értékesítenek majd. Az Arctic Monkeys Tranquiliy Base Hotel & Casino című albuma volt a legkeresettebb, 38.000 példányban kelt el, míg a klasszikusokból 1,3 millió darab fogyott.

De vajon akkor, amikor pillanatok alatt le lehet tölteni egy egész lemezt, miért őrülnek meg a zenéért a millenniumi generáció tagjai?

Nem csak nosztalgia

Bárki, aki emlékszik, hogy milyen volt, amikor egy híres album először megjelent, el tudja mondani, hogy a nosztalgia milyen jó érzéssel tudja eltölteni az embert, hogy milyen jó az, amikor egy kicsit emlékezni lehet a „régi szép időkre”. A lemezek hangulatos recsegése azonnal egy másik világba varázsol bárkit (és emlékezteti rá, hogy ideje lenne megtisztítani azt a bizonyos lemezt). Ez viszont nem magyarázza meg, mit éreznek azok, akik úgy kezdenek lemezgyűjtésbe, hogy a rekordok megjelenése idején még a világon sem voltak.

A YouGov felmérése szerint 1.444 ember, vagyis minden negyedik 18-24 év közötti felhasználó vásárolt hanglemezt az elmúlt hónapban. Ez azt jelenti, hogy ők is valami kézzel foghatót keresnek? Hogy az elektronikus média túlságosan körbe veszi őket és szükségük van valamire, amit teljes fizikai valójában is birtokolni lehet?

Ezzel egy időben van egy jelentős közönség, aki a klasszikus zene felé fordul és új tehetségeket vesz a szárnyára, például Jess Gillamot vagy Sheku Kanneh-Masont. A szám pedig növekszik. Albumokat böngészni az antikváriumban még mindig egy nagyszerű közösségi tevékenységnek számít, sokkal inkább, mint az MP3 számok letöltése.

Hacsak ne rendelkezünk valamilyen művészileg kidolgozott MP3 lejátszóval, a lemezjátszók analóg hangja mindig egy kicsit melegebbnek hat majd (és jobb minőségű lesz), mint a digitális mintáé, ezért úgy hallhatjuk a zenét, ahogyan azt a művészek szerették volna. A CD-k és mágnesszalagok könnyen megsérülnek, valószínűleg ezért lett a bakelit a millenniumi korosztály választása.

Mit hoz a bakelitforradalom a klasszikus zenében?

A bakelit iránti kereslet növekedése sok lehetőséget tartogat a klasszikus zenészek számára. Azok a hangszeresek, akik az ingyenesen letölthető változatok miatt küszködtek, most végre egy új hordozón mutathatják meg a munkájukat. Az igazán nagy eladások azonban még mindig a legnagyobb márkák kezében vannak. A Universal Music (amelyik a vinyl eladások felét mondhatja magáénak 2018-ból) és a népszerű kereskedők, mint a HMV arra készülnek, hogy jelentősen növelik a bakelitlábnyomukat.

Ha a négy évvel ezelőtti adatokat vesszük alapul, az eladott felvételek száma 407%-kal nőtt. A klasszikus fekete lemezek eladási mutatója túlszárnyalja a DVD-k és a Blue Ray-ek eladását is, így nem tűnik úgy, mintha valaha is kimenne a divatból.

Chris Shiels, a Universal Music hirdetési igazgatója elmondta: Nagyon optimisták vagyunk a vinylben rejlő lehetőségek miatt. Az angol zenerajongók még mindig szeretik birtokolni a zenét, különösen a lemezeket. A Universalnál azon dolgozunk, hogy a rajongók minden lehetséges formában kézhez kaphassák a felvételeket.

A millenniumi generáció ki van éhezve a digitális dolgok „természetesebb” alternatívái iránt, egy vintage Mozart lemez pedig tökéletes példája annak, hogy valaminek nem kell tökéletesnek lennie ahhoz, hogy értékes maradjon.

A bakelit lemezek megünneplésére idén egy világnapot is bevezettek. A „zeneboltok napja” április 13-ára, szombatra esik.

Kép: Pexels/Studio7042, Unsplash/Kinga Cichewicz

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64