Nemek közötti egyenlőtlenségek zenekarokban

Írta: 

Aggasztó a nemi diverzitás a világ legjobb zenekaraiban. A Quartz által levezényelt kutatás eredménye megmutatja a világ legjobb zenekarainak nemi összetételét.

 

22 zenekart vizsgáltak meg 2018 augusztusában, köztük a Berlini, Bécsi vagy a Liverpooli Filharmonikusokat. A 2438 zenészből 1677 (69%) férfi volt. Azonban egyes zenekaroknál ez nagyobb arány volt. Továbbá kiderült, hogy harsonán és tubán egyetlen nő sem játszott közöttük. Egyedül a hárfán látszott a női zenészek előnye (94%), továbbá fuvolán (57%) és hegedűn (52%) voltak a nők leginkább jelen.

Amy Phelps cselló oktató, aki a doktoriját a zenekarokban húzódó nemi diszkriminációról írta, úgy gondolja az okok a 19. századig vezethetők vissza. Abban az időben a nőket elriasztották az olyan hangszereken való tanulástól, ami szerintük nem illett egy nőhöz.

"A hangos, nagy hangszeren játszhattak a férfiak." nyilatkozta Amy a Quartznak. "A Nőknek nem engedték, hogy hangosak legyenek."

Amikor a nőket limitálják abban, hogy milyen hangszeren játszhatnak, ott az egész klasszikus zenei világ veszít tehetséget - mondta el véleményét Jesse Rosan, az Amerikai Zenekarok Ligájának elnöke.

Mi van ha egy nőnek meglenne a tehetsége például a trombitához, de nem kap lehetőséget kamatoztatni ezt a képességét, mert elriasztják annak tanulásától? Miért veszítsen a fúvósok világa tehetségeket? - tette fel a kérdést Rosen.

Gazdasági helyzet

A kutatásból az is kiderült, hogy a főbb zenészek (egy-egy hangszer vezetője) - többet keres, szóval ha a nőknek kevesebb hangszerhez van hozzáférése, kevesebb helye van a zenekarokban (ugyanannyi tudással), kevesebb esélye van jobban fizető helyet kapnia egy zenekarban. A zenekari vezetők 85%-a férfi.

A Bécsi Filharmonikusok között van a legnagyobb szakadék. Csupán 12%-uk nő. A Londoni Filharmonikusoknál ez a szám már 42%.

Amy Phelps szerint a legjobb módszer a fiatal nők zenei tehetségének kivirágoztatására az, ha nők is kerülhetnek vezetői pozícióba, ezáltal példaképet mutatnak a feltörekvő generációnak.

Kép:Unsplash/Samuel Sianipar

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64