6 elképesztő nő, akiket érdemes megismerni

Írta: 

Vannak nők, akiket érdemes megismerni a klasszikus zenei munkájuk alapján. Íme következzen hat fantasztikus tehetségű nő!

 

Ethel Smyth

Nagy Britannia egyik legnagyobb zeneszerzője a Kent-beli Sudcupban született 1858-ban, Apja ellenezte a zenei karrierjét, de Smyth eltökélt volt és tanulmányai egészen a tekintélyes Leipzig Konzervatívumba vezették. Munkit között megtalálható énekre, zongorára vagy kamarazenekarokra íródtak. 1910-ben a nők szavazati jogaiért állt ki és a The March of the Women darabja a mozgalom himnusza lett.

Teresa Carreño

Teresa Carreño egy zongorista, énekes, zeneszerző és karmester volt. 1853-ban a venezuelai Caracasban született. Apja oldaláról zenei felmenőkkel rendelkezett, és már kiskorától kezdve tanulta a zenét, amihez meegvolt a természetes tehetsége. Élete során elismert zongorista lett és mintegy 75 művet szerzett énekre, zongorára, kórusra, zenekarra vagy hangszeres együttesre. Operaénekesként a Don Giovanniban, a Les Huguenotsban és számos előadásban szerepelt.

Marianna Matines

1744-ben Bécsben született zongorista, énekes, zeneszerző. Egyenesen Joseph Haydntől tanult zongorázni, és hamarosan zeneszerzőként is tanulni kezdett Guiseppe Bonnotól. Ahogy híresebbé vált, a Bolognai Filharmónikusokhoz csatlakozott 1773-ban, ahol az olasz stílus átjárta műveit. Számos kantátát, motettát és misét írt. Illetve egy szonátája hallhato alant:

Isabella Leonarda

Az olaszországi Novarában született zeneszerző a Collegio di Sant'Orsola kolostorban élte le életét. Majdnem minden műfajban kipróbálta magát, úgy mint a zsoltárokat vagy responzitóriumokat. Valamint ő az első nő, aki szonátát publikált.Egyik szonátája itt hallható:

Elisabeth Jacquet de la Guerre

Az 1665-ben Párizsban született csemballós és zeneszerző egy zenei családba született. Apjától tanult zenét és már fiatal korában XIV. Lajosnak adott elő. A király szeretőjétől szerezte egyéb tanulmányai. Az 1684-es házassága után tanított és előadott Párizsban, valamint operákat és balettelőadásokat szerzett. A Céphale et Procris az első nő által írt opera lett.

Augusta Browne

Amerikai zeneszerző Dublinban született 1820-ban. Kis korában keltek át az Atlanti-óceánon és ott szerezte hírnevét az 1800-as évek közepén. Tömegek által kedvelt zenét szeretett írni, több mint 200 darabot írt zongorára és énekre, rengeteg egyházi énekek és világi darabok mellett. Ezek mellett író és zenei kritikus is volt.

Kép: Freepik

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64