Mary Anderson és az ablaktörlő

Írta: 

Nőnapi sorozatunkban, a héten olyan hölgyekről is olvashatnak, akik találmányukkal sokat adtak a világnak.

Mary Anderson teljesen átlagos amerikai lány volt, aki édesapja halála után, a családjával Alabamába költözött, ahol ingatlanokkal foglalkozott, később Kaliforniában szarvasmarha farmot és szőlőskertet üzemeltetett.
Látjuk tehát, hogy kreatív, ambiciózus nőről van szó, de nem egy tudósról, aki évek óta találmányaival foglalkozik. 1903-ban egy alkalommal New Yorkba kellett mennie, és feltűnt neki, hogy a villamosvezetőnek folyton meg kell állnia, hogy a sűrű havazásban letörölgesse a villamos ablakát. Ezen valamiért mélyen elgondolkodott, hazament és kidolgozott egy szerkezetet, amely belülről működve gumilapátokat mozgatott, hogy azok megtisztítsák a felületet. Sok-sok sikertelen próbálkozás után készült el a prototípus, amelynek szabadalmi leírásban a következő szerepelt: "egyszerű mechanizmus, amely az esőt, havat, jégdarát hivatott letörölni a vezető előtti ablakfelületről.” 
Az ablaktörlő lapátok fából és gumiból készültek és a vezető mozgathatta őket egy kar meghúzásával. Ha pedig elmúlt a havas, esős időszak, egyszerűen le lehetett szerelni az ablakról, szükség esetén pedig visszaszerelni. Még abban az évben, 1903-ban U.S. Patent No. 743 801számmal Mary megkapta rá a szabadalmat. Találmányát felkínálta megvételre egy kanadai gyárnak, de nem láttak benne üzletet, mondván, nincs gyakorlati haszna a berendezésnek:-) sokan pedig kifejezetten megijedtek az ötlettől, attól tartva, hogy ha a vezető a gumilapátok húzgálásával van elfoglalva, az elviszi a figyelmét a vezetéstől és kész a baleset. Mary tehát nem tudta eladni szabadalmát. S milyen érdekes az élet, 1915-ben, amikor megkezdték a Ford T-modell tömeggyártását, már teljesen természetes volt, hogy az autóban alaptartozék az ablaktörlő. A történetbe később ismét egy hölgy kapcsolódott be: 1917-ben Charlotte Bridgewood fejlesztette tovább Mary Anderson ötletét és a lapátok helyett, hengerekkel oldotta meg a szélvédő tisztítását. Azonban, ahogy annak idején Mary Anderson sem keresett a találmányával egy fillért sem, úgy Charlotte sem, sőt a lánya, Florence Lawrence sem, pedig Florence dolgozta ki a mechanikus irányjelzőt. Mary nem volt elég rámenős, bár megvolt a szabadalma, Charlotte és Florence pedig be sem vitték találmányukat a Szabadalmi Hivatalba…valaki más tette meg, a saját nevében.
Hölgyeim, ma már talán más időket élünk! 
Ha bármilyen korszakalkotó ötletük van, bízzanak magukban! Talán olvasóink között is ott van egy feltaláló! 

(kép forrása: www.automativehistory.org )

kép:-)

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64