Josephine Cochrane és a mosogatógép

Írta: 

Március 8-án Nőnap, mi pedig egy kicsit rendhagyó módon készülünk a jeles eseményre. Egész héten olyan nőkről olvashatnak érdekességeket, akik nem feltétlenül szépségükkel, hanem inkább eszükkel, kreativitásukkal tették magukat felejthetetlenné. Feltalálók, akik szellemi termékükkel sokat adtak a világnak.

Sorozatunkban ismerjék meg Josephine Cochrane-t és találmányát, a mosogatógépet!

Van az úgy, hogy néha nagy sóhajjal gondolunk arra, még be kell pakolnunk a mosogatógépet és ezt a feladatot is heroikus küzdelemmel oldjuk meg egy fárasztó nap estéjén. Miközben ez a lehetőség, azaz, hogy egy gép elvégezze helyettünk a munkát, csak 1886 óta létezik, ráadásul az Egyesült Államokból származik. Hozzánk pedig nem is olyan régen érkezett meg a háztartásokba. Így ha legközelebb elmorzsolunk magunkért egy könnycseppet, a konyhában folytatott küzdelmünk okán, gondoljunk azokra az időkre, amikor mindent, tehát, mindent kézzel és vízzel kellett megoldani. Továbbá, adjunk hálát gondolatban Josephine Cochrane-nek, hogy a szükséges történelmi pillanatban, annyira felbosszantotta személyzete az összetört vagy összekarcolt porcelánokkal, hogy inkább kidolgozta a mosogatógép terveit. A chicago-i hölgy imádott estélyeket adni, férjével, a nála jóval idősebb demokrata párti William Cochran (e nélkül) társaságában, aki volt aranyásó és a textilüzletben is érdekelt volt. Ilyenkor gyakran előkerült egy, az 1600-as évekből származó porcelánkészlet, amelyen azonban az idő, de még inkább a a sok dörzsölés komoly nyomot hagyott. Ráadásul Mr. Cochran váratlanul elhunyt, és csak hatalmas adósságot hagyott, az akkor még csak a negyvenes éveiben járó asszonyra. Josephine ekkorra már kidolgozta a mosogatógép tervét, de a megvalósítás talán soha nem következik be, ha nincs rákényszerítve. Megkeresett egy George Butters nevű mestert, akivel el is készítették a gépet, majd Josephine nagyon bölcsen, J.G. Cochrane néven védette le, gondolva arra is, hogy az 1800-as évek Amerikájában, egy nő kevésbé számíthatott komoly piaci vagy bármilyen érdeklődésre, így a névből nem derült ki, hogy nem egy férfié az ötlet. A motorral forgatott gép igen sok vizet és áramot fogyasztott, de a szálloda, -és étterem tulajdosonoknak megváltás volt, így ott hatalmas siker lett. A háztartásokba csak jóval jóval később került be, előtte még meghódította az 1893- as Chicagoi Világkiállítást, Josephine-t pedig gazdaggá tette, hozzátéve, hogy még vagyonos nőként is személyesen, direkt módon árulta a gépet. A mosogatógép Josephine Cochrane halála után indult világkörüli útra, ugyanis a cégét megvette a KitchenAid, ami talán nem sokat mond nekünk, a Whirlpool viszont annál inkább, ugyanis ebbe a hatalmas cégbe olvadt be az egykori amerikai kis üzlet.
Hát, nem izgalmas arra gondolni, amikor manapság elmegyünk egy üzletbe és nézegetjük a legmodernebb masinákat, hogy mindez az 1880-as években, egy chicagoi konyhaasztalnál, egy mérges háziasszony fejéből pattant ki?

(kép forrása: www.kidsdiscover.com )

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64