10 klasszikus mű, amit gyerekek komponáltak

Írta: 

"Minden gyermek zseninek születik" - mondta Albert Einstein. Bár Einstennek lehet igaza volt, azonban kevés gyerek születik azzal a tehetséggel, hogy ki is tudják zenében fejezni a zsenialitásukat. Azt meg kell tanulni és sokaknak ez egy élethosszig tartó folyamat. Másoknak pedig egyáltalán nem történik meg.

Néhanapján megjelenik egy gyerek géniusz, aki képes tehetségét zenében kifejezni. Ők olyan zenei csodák, akiknek nem igazán akad párja. Összeszedtünk közülük 10-et.

1. Erich Wolfgang Korngold - Zongoratrió D dúrban

Korngold ezt a gyönyörű, négy részes darabot 1910-ben írta, 13 évesen. Tanára Alexander Zemlinsky segítségével készült el a mű, melyet apjának írt a fiatal tehetség.

2. Liszt Ferenc - Diabelli keringővariációja

Liszt első ismertebb szerzeményét 12 évesen mutatta be 1824-ben, de valószínűleg már 10-11 évesen megírta. A darab Anton Diabelli megbízásából készült, aki zeneszerzőket kért fel, hogy írjanak variációkat egyik kerüngő témájára. Az 50 jelentkezőből egyedül Liszt volt gyermek.

3. Wolfgang Amadeus Mozart - Mise C dúrban

Ha csodagyerekről van szó, Mozart neve mindig felmerül. 18 éves korára életművének egyharmadát elkészítette már. Majdnem minden múfajban jeleskedett. Ez a mise örömteli hangvételű, viszont van benne valami félelmetes is, amikor belegondolsz, hogy ezt egy 13 éves gyermek hozta össze.

4. Felix Mendelssohn - Első Szimfónia

Mendelssohn 1824-ben fejezte be az Első Szimfóniát, 15 éves korában. Egy évvel később nővére 19. születésnapján mutatta be, a nagyközönség előtt pedig 1827-ben volt hallható a Leipzig Gewandhaus Zenekartól. Mendelssohn maga 1829-ben vezényelte először Londonban.

5. Frederic Chopin - "Lá ci darem la mano" variációk

Chopin 17 éves korában robbant be ezzel a darabbal. 1827-bn mutatta be Bécsben, mely után a következőket írta szüleinek: "Mindenki olyan hangosan tapsolt minden variáció után, hogy nehezen hallottam a zenekart."

6. Camille Saint-Saens - Barcarolle

Saint-Saens nemcsak jóval a 80-as éveiben is komponált, de relatív fiatalon is kezdte a szakmát. 17 éves korában, 1852-ben jelent meg a Harmónium három darabja (Three Pieces for Harmonium) részeként. Alább Chris S Youtuber adja elő a darabot.

7.Franz Schubert - Vonósnégyes

Schubert rövid élete ellenére rengeteg zenét szerzett, nem meglepő, hogy már nagyon fiatalon kezdte. Az első vonósnégyesét 1810-1811 körül írta, 13 évesen. Ugyan ez a mű nem ér fel későbbi mesterműveihez, már itt is felsejlett Schubert tehetsége és zsenialitása.

8. Gioacchino Rossini - Il pianto d'armonia sulla morte di Orfeo

Rossini épp 18 éves lett, amikor megírta gyakorlásként a darabot solo tenor kantátára, zenekarra és kórusra. A harmóniát és a nimfák kórusát jelenteti meg Orheus halálának pillanatában.

9. Georges Bizet - Szerenád F dúrban

Talán nem ér fel Chopin szerenádjaihoz, de Bizet csupán 16 éves volt, amikor íródott a darab zongorára. Addigra már hat éve tanult a Párizsi Konzervetóriumban és zoongorára nyerte el első díját is. Még csak épp indult a karrierje.

10. André Mathieu - Második Concertino zongorára és zenekarra

A gyakran kanadai Mozartként emlegetett Mathieu 4 éves korában kezdett komponálni, és saját zongoráján adott elő Montrealban, Párizsban, New Yorkban már nagyon fiatalon. 1941-ben, 12 évesen, megnyerte első díját a New Yorki Filharmónikusok 100. évfordulójára rendezett versenyen. Továbbá a Carnegie Hallban is előadta a Második Concertinoját.

Kép: Freepik/prostooleh

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64