A 61. Grammy Díjátadó klasszikus zenei győztesei

Írta: 

Az idei, 61. Grammy Díjátadó klasszikus zenei győztesei között megtalálható Mason Bates operája Steve Jobsról, James Ehnes által előadptt hegedű concerto vagy Karim Sulayman Orheus dalai című műve. A díjakat múlt héten adták át Los Angelesben.

A James Ehnes által előadott és Aaron Jay Kernis által szerzett Hegedű Concerto nyerte a Legjobb egyéni, kortárs klasszikus instrumentális mű kategória díját.

Továbbá két díjat zsebelt be Shostakovich 4. és 11. szimfóniája a Boston Szimfónikusok előadásában, Andris Nelson verzényletével. Legjobb zenekari teljesítmény és Legjobban konstruált (klasszikus) album díjakat nyerték el.

A libanoni-amerikai Karim Sulayman Legjobb klasszikus ének albuma egyéni kategóriában díjat érdemelte ki az Orheus dalai című lemezével, melyen Monteverdi, Caccini, d'India és Landi által szerzett művek is megtalálhatók. Az albumon továbbá a barokk stílusú Jeannette Sorrell és az Apollo’s Fire melódiái is hallhatók.

A Legjobb kórus díját a The Crossing vitte el, a Lansing Mcloskey által szerzett Zealot Canticles előadásáért, melyet Donald Nally vezényelt. A mű Wole Soyinka írásai alapján készült, amelyek a fanatikus elmét vizsgálják.

A Steve Jobs (r)evolúciója című, Mason Bates által szerzett darab a Legjobb opera felvétel díját vihette haza. A Santa Fe Operában bemutatott alkotást az Apple társ-alapítójának, Steve Jobsnak az élete és kreatív személyisége ihlette.

A Legjobb klasszikus zenegyűjtemény díját a Kenneth Fuchs által készített albuma nyerte el, melyek között megtalálható három concerto és egy zenekari dalciklus is. A London Szimfónikusok elűadását JoAnn Falletta vezényelte.

A Kronos Négyes és Laurie Anderson a Legjobb kamarazene / kisegyüttes díját kapta meg Anderson Landfall című alkotásáért.

A Grammy Díjátadót a Recording Academy évente osztja ki és a nyerteseket a zeneipar választott képveselői szavazzák meg.

Kép: Unsplash/Sudhith Xavier

Forrás

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64