Kodály mindenkié!

Írta: 

A Kodály-módszert általában olyan jelzőkkel társítjuk, mint világhírű, egyedülálló, védett szellemi örökség, és büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország a bölcsője. De tudatában vagyunk-e valójában annak, hogy mekkora kincs birtokában vagyunk? Látjuk-e miként tekint a világ erre az örökségre?

Kékesi Attila és Papp Gábor Zsigmond arra vállalkozott, hogy dokumentumfilmet készít a nemzetközi sikereknek örvendező Kodály-módszerről. A filmet a Zeneakadémián mutatták be, azonban most már elérhető a Youtube-csatornán keresztül is. 

A dokumentumfilmből megismerhetjük a módszer nemzetközi diadalútját, sikereit Kínától Európán át az Egyesült Államokig. Kiváló zenepedagógusok, zeneművészek mesélnek arról, hogyan változtatta meg tanításukat, a zenéről vallott gondolataikat, amikor találkoztak Kodály filozófiájával, és megértették rendszerének mély humanizmusát. Kodály zenepedagógiai hagyatéka a magyar kulturális örökség egyik ékköve, és 50 évvel halála után a módszere élőbb és fontosabb, mint valaha.

A szakma egyik amerikai doyenje így fogalmazott:

A 20. században semminek sem volt akkora hatása a zenei nevelésre, mint a Kodály Zoltán nevével fémjelzett pedagógiának.

A világ irigyel bennünket azért a zeneoktatási rendszerért, amit Kodály és munkatársai hoztak létre. Egy dolgunk van, megőrizni és továbbvinni mindezt.

100 perces dokumentumfilm magyar felirattal. Rendezte: Kékesi Attila, Papp Gábor Zsigmond Operatőr: Kékesi Attila, Lovasi Zoltán B operatőr: Bíró Attila, Csepeli Eszter Hang: Bányay Gábor Vágó: Pap Levente

Forrás

Kép: Wikipédia

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64