Így nyugtassuk a kutyát klasszikus zenével!

Írta: 

Hatalmas, bánatos szemek néznek utánunk, amikor munkába indulunk, aztán a délutáni séta előtt a kedvencünk végtelen számú kört tesz meg a lábunk előtt, hogy jelezze, mennyire lelkes. Van, akinek a kiskutyája a zongora alá bújik szomorkodni, ha valami rosszat csinált, más kutyák őrt állnak a cipők előtt, hogy megakadályozzák, hogy a gazdájuk munkába induljon. Nekünk mindez aranyosnak tűnik – a kutyák viszont sok stresszt megélnek, akkor is, miközben nagyon szerethetően viselkednek. Egy lelkes kutyatulajdonos és klasszikus zenész rájött, hogy ennek nem feltétlenül kell így lennie.

Dr. Karen Walwyn első zenei válogatása, amelyet kutyáknak készített, a Left Home Alone (Egyedül hagyva otthon) volt. Ennek az albumnak az volt a célja, hogy azok a kutyák, amelyek valamiért hosszabb időt töltenek otthon a gazdájuk nélkül, jobban viseljék a magányt. A dallamok segítenek, hogy a kutya szeretve érezze magát, amikor a tulajdonosai nem vihetik magukkal.

A válogatásról a szerző azt mondja, akár abban is segíthet, hogy a kutya ne váljon agresszívvé akkor, amikor szeparációs szorongás gyötri. Ez a helyzet leginkább akkor alakul ki, amikor a kutya túl izgatott a gazdái érkezése miatt, és nem tudja kezelni az érzelmeit, vagy akkor, amikor retteg attól, hogy örökre egyedül marad, és nem tudja, hogy visszatér-e az, aki szereti.

A lemezen különböző klasszikus zeneszámok hallhatók, amelyeket egy Steinway versenyzongorán vettek fel. A dallamokat és a tempót úgy hangolták össze, hogy minél megnyugtatóbban hasson az állatokra. Többnyire egyenletes ritmus, lágy textúrák, finom dallamvezetés jellemzi a darabokat. Minden egyes számot gondosan választottak ki, aztán úgy illesztették egymáshoz őket, hogy egységes aláfestést adjanak a nyugodt pihenéshez.

A zeneválasztást tudományos megfigyelésekkel is segítették.

Azt láttuk, hogy a kutyák megnyugszanak, ha lassú tempójú vonósokat hallgatnak, a hangos, dobpergésre épülő számok viszont megzavarják őket. – mondják az alkotók.

A lemezen a barokktól a 21. századik hallgatók szerzemények, többek között Bach, Handel, Haydn, Clementi, Mozart, Beethoven, Schumann, Chopin, Glinka, Satie és Hailstork művei.

Nem csak a kutyák megnyugtatására, hanem számos más célra is rendelhetünk zenét – akár saját magunk is összeállíthatunk műsorlistát a négylábúak számára. Ehhez az alkotók néhány utasítást is adnak segítségül. Ha például tanítani szeretnénk a négylábú barátunkat, megválasztható hosszúságú, tempós programzenéket kínálnak, hogy könnyebben megmaradjon az állat figyelme és lelkesedése. Ha a kutya levertnek tűnik és nem néz a szemünkbe, érdemes a depresszió elleni műsorlistát választanunk. Gyanús lehet, ha a kutyánk összehúzott szemmel néz – ekkor szorongás gyötörheti, de erre is van megoldás. Sőt, megfelelő leírás után akár saját zenét is írnak a kutyusok számára, ezzel segítve, hogy kigyógyuljanak a traumákból vagy könnyebben reagáljanak a gazdi parancsaira.

Képek: Pexels/Christian Domingues, Unsplash/Kev Costello

Forrás

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64