Bedő Imre: a férfiak szerepe

Írta: 

Nyitány című műsorunkban Bedő Imrével beszélgettünk könyveiről, azok témáiról, illetve egyéb általa szervezett előadásokról, programokról.

A Megbízható férfi és a Férfi energia című könyvek írója a férfiasság témakörét járja körül, érintve a férfiasság eredeti értékeit, a férfiak önbecsülését, teremtő erejét.

Férfi szerep változása

A férfiasság szerepe drasztikusan megváltozott az utóbbi évszázad során. A városiasodás és az iparosodás idején a férfiak családfenntartó szerepben álltak, kiemelkedve egy családközösségből. A férfiak alkották a munkásosztály kimagasló részét, ahová az idő múlásával a nők is követtek őket. Mára viszont a férfiak már nem feltétlenül vesznek részt a gyermekek felnevelésében, családfenntartásban. "65-70% fölé kúszott a széteső családok aránya, 65-70% ahol a férfiak kikerülnek a családokból" mutat rá a változás egyik alapkövére Bedő Imre. Ezen férfiak mellett az eleve család nélküliek is a munkába menekülnek, a dolgozó lét kerül előtérbe a tudás, ismeretek, tapasztalatok átadása helyett.

Ugyancsak érintett terület a tanári szakma is, ahol szintén egyre kevesebb férfi dolgozik, ezzel is csökkentve a gyerekekben az erős férfi képet, melyben esetleg otthon is hiányt szenvedhetnek.

Ám ezek a változások Bedő úr beszámolója alapján a világ változása és a férfiakkal szembeni elvárások természetes velejárója volt, nem egy tudatos életmód-változtatás. A társadalom elvárta a férfiaktól, hogy dolgozzanak, mely miatt kevesebbet voltak otthon, keveset érintkeztek a gyermekekkel. Ma is a városi léthez szükséges pénz megteremtése a fő cél, ezért a valódi élet, a "maradék idő az életre", a munka után kezdődik, ami lényegesen lecsökkenti az ember saját maga fejlődésére fordított idejét. Az egyik, férfi és nő közötti, közös pont a házimunkára korlátozódott.

Gundel Takács Gábor a következőt nyilatkozta Bedő úr Megbízható férfi című könyvéről:

A házasság két ember szövetsége, amelyben egymás kezét fogva, egymást erősítve,
együtt jutnak el életük végére. Elsősorban két ember és csak másodsorban férfi és nő.
Nem arra lettek teremtve, hogy egymást legyőzzék. Erről szól ez a könyv.

Férfi-nő versengés

A férfiak és nők versengése szintén az iparosodás korában eredeztethető, amikor is az egymás elleni versenyeztetés célja a hatékonyság növelése volt. A férfiak számára viszont a nőkkel való versengés zavaró lehet. Egy férfinak egy másik férfi ellen veszíteni nem akkora probléma, sőt, összekötő erővel is bírhat. Viszont a mára kialakult nemi szerepek miatt a férfinak erősebbnek kell lennie mint a nőnek, ezért a nőkkel való versengésből mindig vissza fognak vonulni, veszteségként élik meg ezt a versengő helyzetet.

A két nem szövetsége és célja

8000 férfi és nő megkérdezéséből kialakult adatok alapján a nők nem a férfiak gyengédebb, érzelmes oldalát hiányolják, hanem a klasszikus férfi jellemzőket, úgy mint a megbízhatóság, szavahihetőség, hűség. Ezek váltak mára a két nem közötti szövetség alappilléreivé. "A Megbízható férfi a férfi-nő szövetség megerősítésének védelmének a könyve".

A felnövő generáció számára egyik fontos tényező, hogy lássanak férfit és nőt, illetve lássák a két nem megfelelő együttműködését. Valamint a fiúk férfivá válásának elősegítése és a lehetőségek megteremtése is célja a mai társadalomnak.

Ötvös műhely

Egy havi rendezvény, ahol a férfi-nő szövetségről szóló előadások, különféle programok, férfiakat segítő bemutatók várják a látogatókat. Továbbá apa-gyermek kirándulásokat is szerveznek országszerte, férfiaknak és gyermekeik kapcsolatának megerősítése céljából, gyakorlati programok segítségével.

A Bedő Imrével való interjú visszahallgatható teljes egészében.

Képek: Pexels

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64