6 tény Wolfgang Amadeus Mozart életéről

Írta: 

A ma 263 éve született zseniális zeneszerzőből avanzsálódott pop-kulturális ikon, Wolfgang Amadeus Mozart több mint 600 zenemű megalkotója, valamint olyan zenei mesterekre gyakorolt hatást, mint Beethoven és Csajkovszkij. A mai napig inspirál filmrendezőktől kezdve informatikusokig. Alább olvasható pár tény, ami talán nem annyira közismert a híres csodagyerekről.

1. Apja vezette be a zene világába

Mozart 1756. január 27-én született Salsburgban, Anna Maria és Leopold Mozart gyermekeként. Apja szintén zeneszerzőként kereste kenyerét, valamint a Salzburg Katedrálisban tanított zenét. A kis Wolfgang és nővére Maria Anna már kiskorában megtanult klavikordon (húros, billentyűs hangszer) játszani. Mindkét gyermekben azonnal látszott a zene iránti tehetség. 4 éves korára Mozart már képes volt akár 30 perc alatt megtanulni egy dalt a klavikordon.

2. Ismerte a fiatal Marie Antoinette-et

Amikor 6 éves volt, Mozart családja a királyi palotában tartott előadásokat, és ő maga is már elkezdett koncerteket adni. A Bécs melletti Habsburg nyári rezidencián megismerkedett Marie Antoinette főhercegnővel, aki csak két hónappal volt idősebb nála. Úgy tartják, hogy a főhercegnő segített Mozartnak, amikor ő megcsúszott a lakkozott padlón. Cserébe az ifjú zeneszerző megkérte a leendő francia királynő kezét. A bécsi élmények egy rendkívül sikeres európai turnéhoz vezettek, melynek számos városban és királyi palotában voltak megállói, egészen 1763-tól 1766-ig.

3. 11 évesen írta első operáját

Mozart és családja megfordult Párizsban, Londonban, Amsterdamban, Versailles-ben és még számos más helyen. Egy alkalommal Münchenben, Mozart és nővére három órán át játszottak együtt és kápráztatták el a közönséget. Amíg épp Párizsban koncertezett, kiadta első saját szerzeményét: egy öt részes hegedű szonátát. Ekkor 8 éves volt.

11 évesen megírta első operáját, Apolló és Jácint (Apollo et Hyacinthus) címmel. 1769 decemberétől kezdve számos olasz városban lépett fel, mutatva ezt is Mozart már-már természetfölötti tehetségét. Megbízták, hogy írjon egy operát a milanói karneválra, belépett Bologna méltán híres Accademia Filharmonica társulatába, továbbá vezényelte a Miltridate, Pontus királya című operájának első három előadását. 15 évesen leírta, hogy az általa írt operákat, a saját szavaival élve, "hallja az elméjében". Később bevallotta, hogy büszke volt saját hírnevére.

4. A kezdeti sikerek nem tartottak örökké, majd apja őt tartotta felelősnek anyja haláláért

Az olasz turnék után Mozart visszatért Salzburgba és elkezdett komponálni az új uralkodónak, Hieronymus von Colloredo herceg-érseknek, de a munka nem tartogatott számára kihívást. 1788-ban Mozart ambiciózus apja elküldte őt Párizsba azzal az utasítással, hogy "csatlakozzon nagy emberek társaságába". De ekkor a 22 éves Mozart már nem az a csodafiú volt, aki Marie Antoinette-el töltött éveket az európai turnéja alatt. Már kész felnőtt zenész volt, aki alig beszélt franciául.

A felsőbb körökből kirekesztve és pénzhiány okán, Mozart és anyja, aki elkísérte őt az útra, egy hideg és romos hotelben szálltak meg. Anyja megbetegedett és 1778. július 3-án elhunyt. Mozart egyedül maradt, félve attól, hogy mit szólna apja a történtek hallatán. Inkább rávette barátját, Abbé Bullingert, hogy ő ossza meg apjával a tragédia hírét. Leopold Mozart végül fiát tette felelőssé Anna Maria haláláért, mondván, hogy ha nem kíséri el Mozartot a párizsi útra minden máshogy alakul.

5. Házassága és újabb sikerei

Visszaköltözött Salzburgba, és ugyan nem szeretett ott dolgozni a számára unalmas helyeken, két fontos művet is elkészített, a 32-ik és a 33-ik szimfóniát.

Ezek után Bécsbe költözött és megismerkedett leendő feleségével Costanze Weber szoprán énekessel. 1783-ban született első gyermekük Raimund Leopold. A következő években keletkeztek legnagyobb művei, mellyel hírneve is csak nőtt. A Varázsfuvola, a Don Giovanni vagy a Cosi fan Tutte a mai napig nagy befolyással bírnak.

6. Utolsó műve és halála

Utolsó szerzeménye a Requiem már Mozart által befejezetlen maradt 1791-es halála után. Azt egy tanítványa Franz Xaver Süssmayr véglegesítette és adta elő Ausztriában. Mozart halálát rejtély övezi. A boncolás alapján erős lázat állapítottak meg nála, de a pletykák szerint méreg végzett vele, amit feltehetőleg egy másik zeneszerző, Antonio Salieri okozhatta. Azonban későbbi híresztelések elvetették a mérgezést, és feltételezhetően Mozart, az évszázadának egyik legnagyobb embere és számos azóta elkészült műalkotás inspirálója halálának fő oka egy strep-fetrőzés lehetett.

Kép: Wikipédia: Mozart graffiti Graz

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64