Milyenek a Királyi zenék és ki Elin Manahan Thomas?

Írta: 

A legtöbb menyasszony, aki idén férjhez megy, már biztosan sokat gondolkodik azon, hogy milyen zenére is vonuljon be a nagy napon. Legyen-e élőzene, instrumentális legyen vagy inkább vokális? Az angol Királyi család legutóbbi esküvőjén, melyen Harry herceg feleségül vette Meghan Merkle-t, hallottunk pár elképesztő zenei darabot és megismerhettünk egy csodálatos szopránt: Elin Manahan Thomas személyében. De ki is ő és milyen dalok hangoztak el? Erre keressük most a választ.

Elin Manahan Thomas a Királyi Esküvőre választott szoprán. Walesi származású és barokk előadó, aki csatlakozott zenei kortársaihoz a St. George Kápolnájában tartott Harry herceg és Meghan Markle esküvőjén játszó zenészek körébe. Az 1977-ben Swansea-ban született Elin hatéves korában kezdett énekelni. 15 éves korában indult be zenei karrierje, amikor csatlakozott a Swansea Bach Kórushoz.

2001-benösztöndíjat szerzett a Cambridge Egyetemi Clare Collage-ben, és folytatta posztgraduális képzését a Royal College of Musicban. Tanulmányinak befejezése után Elin számos zenekarban énekelt, valamint egyéni előadóként is megmutatta tehetségét. Jelenleg a Bangor Zenei Fesztivál helyi előadója.

Eddig 5 albumot adott ki: első albumja, az Ehernal Light, a Felvilágosodás korának zenekarának segítségével készült el és 2007-ben jelent meg a nagyközönség elött. Olyan zenekarokkal énekelt, mint a Királyi Filharmonikusok, a Bournemouth Szimfónia, a Malajziai Filharmonikusok vagy például a Királyi Liverpool Filharmonikusok. Az éneklés mellett nagy szószólója a zeneoktatásnak és számos oktatási előadást tartott Eric Whitcare-el, valamint a Királyi Walesi Egyetem zenei és drámai tagozatán, illetve az Oxford Egyetemen is tartott hasonló előadásokat. Továbbá gyerekeknek szánt koncerteket és operákat is vezetett a Children’s Music Workshop keretein belül.

Az esküvői fellépéséről így nyilatkozott: "Izgatott vagyok, hogy felkértek, hogy énekeljek egy ilyen komoly alkalomra. Mindig is nagy megtiszteltetés, ha meghívnak, hogy részese legyek egy esküvőnek és megosztozhatom a pár nagy napjában."

Milyen zene szólt a Királyi Esküvőn?

A ceremóniát megelőzően, nem meglepő módon, nagy mennyiségű brit zeneszerzők szerzeményei hangzottak el, köztük Elgar, Vaughan Williams és Peter Warlock. Christopher Warren Green karmester által vezetett zenekar az alábbiakat játszotta:

  • Elgar - Salut d’Amour, Serenade for Strings (first movement), Chanson de Matin
  • Vaughan Williams - Fantasia on Greensleeves
  • Warlock - Capriol Suite, movements 2, 3, & 5
  • Holst - St Paul’s Suite, movement 4
  • Howells - Psalm-Prelude Set 1, No. 2
  • Bach - Prelude and Fugue in G Major, BWV 541
  • A menyassony bevonulója alatt:
  • Handel - Eternal Source of Light Divine

Handel eredetileg 1713-ban komponálta ezt a fenséges szerzeményt, Anna királynő születésnapjára, és címe akkoriban még az "Óda Anna királynő születésnapjához" volt. A kezdő sor alternatív címként jelent meg az elmúlt évszázadok alatt, és ahogy Meghan Markle-t nézzük, ahogy bevonul a windsori St. George-ban, tökéletesnek tűnik a választás.

Lord Of All Hopefulness

Jan Struther által hagyományosan népi dallamra írt melódiája kiváló választás esküvőkre.

Tallis - If Ye Love Me

Thomas Tallis "If Ye Love Me" című motettája négy részes, homofon motetta (a harmónia minden ütemre változik, akár egy himnusznál). Az angol Anglikán Reformációból eredő 16. század közepi darab tipikus példája volt az egyszerű angol nyelvezettel bíró számoknak. De hallgassuk meg ahogy Tallis a disszonancia apró mozdulatait és a színek játékát használja a szavak mögött, hogy szenvedélyt és mély érzelmeket keltsen.

Paradis - Sicilienne

A csellisták kedvence, Maria Theresia von Paradis leghíresebb alkotása

Fauré - Apre`s un re^ve

A szám, amelyet a "szerelmesen romantikus, a világtól messze repítőd, fényesség felé terelő álom" jelzővel illetnek - mi más lehetne jobb egy esküvőre?

Schubert - Ave Maria

Schubert egyik leginkább fennmaradó melódiája, tökéletes választás egy esküvőre - az egyik jellegzetes dallam, amit azonnal megismersz, ha meghallasz. És ahogy Sheku Kanneh-Mason megmutatja, gyönyörűen szól csellón.

Leiber & Stoller - Stand By Me

Ben E. King klasszikusának kórus verziója mókás választás a Királyi esküvőre, de tekintve a mondanivalóját, rendkívül romantikus választás. Talán ez volt az első alkalom, hogy egy Leiber & Stoller dal szólt a windsori St. George-ban.

Rutter - The Lord Bless You and Keep You

Rutter egyből felismerhető klasszikusa. Nem lehet rosszul dönteni egy ilyen tradicionális választással.

John Hughes / William Williams - Guide Me O, Thou Great Redeemer

Egy tipikus esküvői klasszikus. Ez a himnusz már több százszor szólt az évszázadok alatt a Királyi esküvőkön, ezzel a felemelő melódiájával nem is meglepő. Továbbá Vilmos herceg Kate Middletonnal való esküvőjének is része volt.

Boyce - Symphony no. 1 in B-flat – Allegro

Willima Boyce, a királyi zene mesterének, első szimfóniája szintén elengedhetetlen választás a Királyságban.

Etta James - Amen/This little light of mine

Befejezésül az evangélium, ami szintén az amerikai befolyásra utalgat. Garantáltan jó hangulatot teremt.

Kép: 

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64