6 zene által inspirált építészeti remekmű

Írta: 

A különböző építészeti műalkotásokat láthatjuk, érezhetjük, megérinthetjük, de mi lenne, ha hallgatni is tudnánk? A világ számos tájáról származó innovatív építészek és tervezők zenét használnak inspirációként, hogy megalkossák a hangokat előadni képes szerkezeteket, azzal a céllal, hogy segítsenek kiterjeszteni érzékeinket, felnyitni elméinket a körülöttünk levő világ apró részleteinek észrevételéhez. Íme 6 zene által inspirált alkotás! 

Beatbox Pavilon - Az általad összeállított olimpiai hangzás

A londoni székhelyű építészpáros, Asif Khan és Pernilla Ohrstedt által tervezett Beatbox összekombinálja a zenét, az építészetet, a technológiát és a sportokat egy elképesztő interaktív műalkotásba. A látogatók az olimpiai hangokat remixelhetik össze a 200 átlátszó légpárna megérintésével, amelyek a Grammy-díjas zenei producer, Mark Ronson által a 2012-es londoni olimpiára komponált, "Anywhere in The World" dallamrészleteire zengenek. A látogatók fel is mászhatnak a Beatboxra, hogy emlékezetes fényképeket készíthessenek. 

KonténerGitár - Milyen érzés egy gitár belsejében?

A Japánban található [Kobe Biennale park számára készült el a Marcelo Ertorteguy, Takahiro Fukuda és Sara Valente művészek által kreált KonténerGitár. Az innovatív építmény megmutatja a látogatóknak, hogy milyen érzés is lehet egy gitár belsejében lenni. Egy teherszállító konténer belsejébe a művészek nyolc sötétben világító acélrudat feszítettek ki, melyeken a látogatók ténylegesen úgy tudnak játszani mint egy megszokott gitáron. Még hangoló csapokat is találunk benne.

Dithyrambalina zenedoboza - Egy zene által épített falu

New Orleans a kifogástalan jazz zenéjéről és a számtalan egyedi építészeti jegyéről híres, és köztük található a Dithyrambalina amely vette eme két jellemzot és egybegyúrta egy házakból álló zenedobba. A New Orleans Airlift és egy brooklyni művész Swoon kollaborációjából született Zenedoboz használt alapanyagokból, kidobásra ítélt ablakokból és helyileg adományozott hangszerekből készült. A hangművészek által tervezett épületek egyedileg készített hangszerekkel rendelkeznek, úgy mint a Vízorgona: egy víz által működő billentyűs hangszer, vagy a Zajpadló, amelynek deszkái felhangosítják a nyikorgásukat. Ugyan a Zenedoboz ma már zárva van, Dithyrambalina továbbra is dinamikus példája a művészetnek és a zenének.

Star Wars Dob Orgona - Zeneszerzés legóval

Egy 20.000 legóelemből épült dob orgona, amely a Star Wars zenéjét játssza? Ennél jobb nem is létezhet. Serviceplan és Lego-hitelesített szakember (igen, van ilyen) Rene Hoffmeister építette az elképesztő orgonát, ami a Star Wars Episode 1: A baljós árnyak 3D premierjére készült el. Legó kockák ezrei aprólékosan összerendezett egésze képes a film zenéjét előadni, úgy hogy amikor a dob forog, a kockák a belső mechanikus érzékelőknek nyomódnak, melynek jelei továbbításra kerülnek egy beépített billentyűbe, lejátszva ezzel a számot. Ugyan A baljós árnyak premierje rég elmúlt, az orgona továbbra is megtekinthető a németországi LEGOLANDben.

Vízfal Bíróság - Esőzene a tömegeknek

Ki gondolta volna, hogy az eső által keletkezett zene ennyire gyönyörű? Ez a furcsa kék fal nem csak szemet gyönyörködtető, de zenél is, amikor esik az eső! Annette Paul, Christopher Rossner és Andre Temple által tervezett Vízfal Bíróság falai tölcsérek segítségével vezetik el az esővizet, amellyel egyedi zenei hangzást hoznak létre, amely a Kunsthofpassage Dresden, Németország apró szórakoztató- és vásárnegyedében, is hallható.

Vízalatti Gömb fények - a város zajára reagáló gömbök zenéje

A LED lámpákból készült Gömbök a belváros zajaira és hangjaira képesek reagálni. A dán székhelyű tervezőcsapat, Urbanbotics által épített interaktív és perfomatív műalkotás a víz segítségével működik. A Gömbök a halk hangok felé mozognak, úgymint a baráti köszönések vagy mint a zene, majd a víz alá merülnek és elbújnak, amikor hangos zajokat érzékelnek.

Kép: Pexels/Sarah Trummer, inhabitat.com

Forrás

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64