Monumentális bűncselekmények és Al Capone

Írta: 

120 évvel ezelőtt megszületett Al Capone legendás amerikai gengszter, szeszcsempész, aki művészek sokaságát ihlette meg. Tucatnyi film, könyv és cikk készült az életéről, hiszen a mai szervezett bűnözés alapjait tulajdonképpen ő fektette le. Ennek fő motorja a korrupcióban rejlett, aminek mestere volt. Nino Rota olasz zeneszerző életének fő műve pedig a Keresztapa c. filmhez írt zenéje.

Francis Ford Coppolla gengszter epikusát az 1973-as Oscar zenei díjáról eltávolították, mivel Nino Rota zenéjéről kiderült, hogy ugyanazt a dallamot használta, amit Eduardo De Filippo az 1958-as Fortunella vígjátékában. A film természetesen ettől függetlenül tartolt a gálán és több kategóriában is díjnyertes lett.

Rota az 1940-es években kezdett el filmzenéket komponálni a leghíresebb olasz rendezők munkáihoz. Dolgozott Federico Fellinivel, Castellanival, Franco Zeffirellivel. Ő szerezte Az édes élet, a 8½, a Rómeó és Júlia zenéjét is. Fellinihez szoros barátság fűzte. A rendező temetésén Giulietta Masina az Improvviso dell'Angelo című Nino Rota-művel búcsúztatta elhunyt férjét.

1974-ben pedig Rota megkapta az Oscar-díjat a Keresztapa második részéhez komponált zenéjéért. Élete utolsó éveiben számos nagy költségvetésű hollywoodi, illetve nemzetközi produkcióban dolgozott, többek közt a Waterloo, a Halál a Níluson vagy a Hurrikán zenéjét szerezte.

Ki volt Al Capone?

Al Capone, eredeti nevén Alphonse Gabriel Capone olasz bevándorló szülők gyermekeként élt Amerikában. Az Al mellett „Sebehelyesarcúnak” is hívták, mivel a bordélyházban, ahol dolgozott kitört egy verekedés és megvágták az arcának bal felét. Később ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta a riportereknek, hogy a sebhelyét az „Elveszett Hadsereg” -ben, az első világháborúban szerezte, pedig katona soha nem volt. Ugyan 1917-ben behívót kapott, de kezelhetetlen magatartása miatt hamar elbocsátották a hadseregből. Soha semmilyen gyilkosságot nem tudtak rábizonyítani, mert bombabiztos alibivel rendelkezett minden esetben és a piszkos munkákat a bérgyilkosai végezték el. Kétszer volt börtönben: az első alkalommal gyakorlatilag olyan körülmények között élt, mintha kibérelt volna egy luxusszállodát. Az igazi törést a második alkalom okozta, amikor adócsalás miatt 8 évre Alcatraz-szigetére került. Itt már nem tudta megtartani azt a hatalmát, amit az alábbi párbeszéd tökéletesen fémjelez:

Egyszer sorba állították a fodrásznál a rendszeres havi nyírás miatt. A nagyhatalmú maffiavezér Capone természetesen mindjárt a sor elejére állt, pont James Lucas texasi bankrabló elé. Lucas ráförmedt Caponéra: „Hé, seggfej, húzz vissza a sor végére!” Capone megfordult, és megsemmisítő tekintettel nézett végig Lucason: „Tudod, hogy ki vagyok én, szarházi?” – kérdezte. Lucas kikapta az ollót a fodrász kezéből, és a hegyét Capone zsíros nyakához szorította: „Ja, tudom ki vagy, hájpacni, és ha nem húzol vissza ennek a kibaszott sornak a végére, azt is tudni fogom, hogy ki voltál” – mondta. Capone ezután visszább fogta magát, bár több konfliktusa is volt rabtársaival.

A nyolc év alatt lelkileg és testileg is teljesen megtört. Hiába ápolta családja, már nem volt a régi és képtelen lett volna arra, hogy a körülbelül 1000 fős maffiahálózatot működtetni tudja. Agyvérzésben hunyt el, de népszerűsége mind a mai napig töretlen, mivel hamar rájött, hogy a sajtónak köszönhetően saját maga tudja formálni a róla kialakult képet.

A Dán Nemzeti Szimfonikus Zenekartól hallgassuk meg Nino Rota csodás dallamvilágát!

Kép: Pixabay

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64