A menstruáció hatása az operaénekesek életére

Írta: 

Egy nemrégiben a France Musique portálon megjelent videó olyan témának járt utána, amelyről ritkán esik szó nyíltan, noha az operaénekesek felét érinti: hogyan hat a menstruáció az énekhangra.

A riporter, Aliette de Laleu egy beszédterapeuta, Jean Abitbol tanulmányát idézi, amelyben a szerző a hangképző rendszer premenstruációs szindrómáját járja körbe. A francia nyelvű videóból megtudhatjuk, hogy a menstruáció a hangszalagokra is hatással van a már ismert tünetek mellett - fájdalmasan feszülő mell, lábdagadás, alhasi fájdalom, görcsök, hányinger, hangulatingadozások, verejtékezés, hőhullámok, migrén, pattanások, hasmenés, hátfájás és álmatlanság.

A tanulmány szerint a hangképző rendszer premenstruációs szindrómája olyan tünetekkel jár, mint a hangszín telítettségének csökkenése, a hangterjedelem beszűkülése, valamint a pianissimo hangadásra való képesség csökkenése. Ezenkívül a menstruáció időszakában jellemző hangszalagszárazság következtében nehézséget okoz a vibrato technika alkalmazása.

„Ez alapján elképzelhetjük, mit élnek át az énekesek a hónap hét napján” - teszi hozzá a riporter.

Kiemeli, hogy Ukrajnában vannak olyan operaházak, amelyek fizetett szabadságot biztosítanak az énekesek számára a menstruáció napjaira, és hozzáteszi, hogy a 19. századi Európában több operaház is hasonló gyakorlatot alakított ki.

Beszélhetünk a menstruációról?

Franciaországban és a világ számos más részén még mindig tabunak számít a menstruáció - néhol egészen szélsőséges mértékben: vannak országok, ahol a menstruáló nőket elkülönítik, illetve nem kaphatnak megfelelő higiéniai termékeket. Előfordul, hogy a menstruáló nők nem szólalhatnak meg, máshol nem érhetnek ételhez. A menstruáció a népesség 50%-át érinti, és nem mindig a legörömtelibb időszak ez a nők életében, azonban az operaénekesek számára a tünetek még zavaróbbak lehetnek.

via GIPHY

Jean Abitbol beszédterapeuta az elsők között vizsgálta a menstruáció hangképzésre gyakorolt hatását, és arra a következtetésre jutott, hogy a hangképző rendszer premenstruációs szindrómája önálló tünetegyüttesként határozható meg. Feltevését mostanra számos tanulmány támasztja alá. A fentebb említett tünetek mellett, jellemző erre az időszakra a hangszalagok duzzadtsága is.

Milyen hatással van mindez az énekesek életére?

Egy énekesnő azt mondta, hogy amikor a menstruáció időszakában énekel, olyan érzése van, mintha homok borítaná a hangszalagjait. Emellett a légzést is nehezítő alhasi feszüléssel, a hangulatingadozások lelki hatásaival, és a kimerültséggel is meg kell küzdeni.

Minden nő számára más és más tünetekkel jár a menstruáció, és noha nem csak az operaénekesek szenvednek ezektől a jelenségektől, a menstruáció esetükben mindenképpen különösen nehéz időszak.

Akkor mi miért is nem vigyázunk jobban énekeseinkre? Az első tanulmány csupán 2016-ban kezdett foglalkozni a kérdéssel, noha azóta számos színvonalas munka látott napvilágot a témában. Ezenkívül a tanulmányokban javasolt kezelési lehetőségek repertoára meglehetősen szegényes. A nők 80%-át érintő tünetek enyhítésére többnyire fogamzásgátló tablettát, melegvizes palackot és gyógyteát javasolnak.

Kép: Freepik/prostooleh

Forrás

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64