Étkezzünk okosan az ünnepeken is!

Írta: 

Az ünnepek alatt hajlamosak vagyunk arra, hogy a sok finom falat láttán túlegyük magunkat. Pedig, ha mértékkel fogyasztjuk: a magyaros, alkalomhoz illő ételek is beépíthetők az egészséges táplálkozásba. Nagy probléma, hogy nem csak többet eszünk, de sokkal több étel is megy veszendőbe! Ha előre megtervezzük, hogy mekkora adagokat kellene készítenünk, akkor nemcsak a kiegyensúlyozott étkezésre tudunk odafigyelni, hanem a pénztárcánkat is kímélhetjük, amellett, hogy időt spórolhatunk.

Mindig figyeljünk arra, hogy lassan rágjunk meg jól minden falatot. A napi ötszöri étkezés ilyenkor is javasolt, de ha elfogyasztunk egy-egy kocka csokit vagy szaloncukrot, az is étkezésnek számít! Figyeljünk az adagokra, mennyiségekre! Ne feledkezzünk meg a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztásról sem, lehetőleg minden étkezés tartalmazzon zöldséget vagy gyümölcsöt!

Mozogjunk minden nap a friss levegőn, ez lehet fél óra intenzív séta is, a cél, hogy ne a tv előtt emésszük meg a karácsonyi nehéz falatokat! Az ünnepi menü részeként fogyasszunk halat is! „Bár önmagában egyetlen élelmiszer sem tesz bennünket egészségessé, de a bőséges halfogyasztás hozzájárulhat egészségünk megőrzéséhez. A legtöbb hal 100 grammja 20 gramm fehérjét tartalmaz, amely az ajánlott napi bevitelnek mintegy harmada. Bár az „olajos” halak tartalmaznak zsírt, de ez főként telítetlen. A tengeri gyümölcsök olyan ásványi anyagokban is gazdagok, mint a vas, a kalcium és a cink” – írja az MDOSZ.

Nem az ünnepek alatt hízunk el!

Nagy tévedés azt gondolni, hogy egy-két hét ünnepi túlevés a felelős az elhízásért. Teljesen felesleges erre az időszakra fogni a felszedett plusz kilókat, amiért elsősorban a rosszul rögzült napi rutin hiánya okoz. Éppen ezért a legjobb alkalom az életmódváltásra: a MOST. A karácsonyi céges vacsorán sem kell minden süteményt magunkba tömnünk és a kollégáinktól sem kell elfogadnunk a süteményeket, édességeket.

Ha ketten vagyunk a háztartásban

Talán így a legnehezebb eldönteni, hogy miből mennyit tanácsos egyszerre elkészíteni, hiszen a mama összes receptje családi adagra van szabva. Ezért amikor ünnepi bevásárlásra indulunk, az alábbi mennyiségekkel számoljunk a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) ajánlása szerint:

  • Egy átlagos felnőtt egy étkezés alkalmával 70-85 gramm húst kell, hogy fogyasszon.
  • A mártásból maximum 2,5 deciliter mennyiséggel számoljunk!
  • Ha friss salátát készítünk köretnek, 100-150 gramm az ideális, párolt zöldségköretből viszont már 200-250 gramm. • Főzelékből 3-4 decilitert tálaljunk, épp úgy, mint a levesekből.
  • Burgonyából, tésztából, rizsből vagy egyéb gabona alapú köretből elegendő 250-300 gramm.
  • Ha pedig gyümölcsöt tálalunk desszertként, 80-150 gramm az ideális mennyiség, ami megfelel egy almának, egy banánnak vagy egy kis tál bogyós gyümölcsnek.

Ha vendégeket várunk rokonainktól megtanultuk, hogy soha nem fogyhat el teljesen a vacsora végére az étel, és szinte mindig többet főzzünk! A repetával nincs is baj, de kinek van kedve három napig ugyanazt enni? Éppen ezért, ha nagy lakomát szervezünk, mindenkire számoljunk legfeljebb plusz 25%-ot. Így biztos nem távozik senki korgó gyomorral, és nem marad jelentős maradék sem. Különösen figyeljünk oda a gyermekek étkezésesére, mert a gyermekkori elhízás különösen nagy probléma hazánkban. A táplálkozási zavarokkal szakemberhez forduló kamaszkorú gyermekek száma az elmúlt 10 évben megháromszorozódott és már a gyermekek táplálkozásában is megjelenik a túlzott zsírbevitel, valamint az ajánlott sómennyiség közel négyszeres bevitelének problémája.

Képek: Pexels/Daria Shevtsova, Freepik/freepic.diller/rawpixel.com

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64