Hálószoba elképesztő festményekkel

Írta: 

Fedezzünk fel több ezer művet a Chicagói Művészeti Intézet gyűjteményéből! A világhírű festményektől kezdve a világ kevésbé ismert gyöngyszemeihez is korlátlan hozzáférést biztosítanak az intézet vezetői. Így állíthatunk be háttérképnek Vincent Van Gogh vagy Claude Monet festményeket, emellett legálisan hozzájuthatunk különféle írásokhoz, könyvekhez és referenciaanyagokhoz. 

A Creative Commons Zero licenc a legmegengedőbb az összes többi között, ezért a digitális anyagokat engedélykérés nélkül terjeszthetjük, másolhatjuk, vághatjuk meg vagy éppen beletehetjük egy szép képkeretbe a fa alá műkedvelő szeretteinknek. A Chicagói Művészeti Intézet honlapján kedvünkre böngészhetünk, illetve belenagyíthatunk a festményekbe, ezáltal olyan részleteket is megfigyelhetünk, melyekre korábban még egy múzeumi tárlatvezetésen sem volt lehetőségünk.

A nagy felbontású képek között megtalálhatjuk Claude Monet Tavirózsáit vagy éppen Vincent Van Gogh Hálószobáját plusz még több, mint 53 ezer képet, melyek folyamatosan bővülnek. Monet szenvedélyes kertész volt, és amikor a Kazlak sorozat meghozta számára az anyagi sikert, 1893-ban vásárolt egy földdarabot tóval a háza mellett, Giverny-ben, azzal a szándékkal, hogy – saját szavai szerint – létrehozzon valamit, ami kedves a szemnek, és témája lehet festményeinek. Az eredmény a híres kert lett, a még nevezetesebb vízililiomokkal. Monet tavirózsás festményei megtalálhatók a világ legtöbb híres múzeumában, beleértve a párizsi Marmottan Monet múzeumot, a New York-i Metropolitan-t,a Chicagói Művészeti Intézetet és a Saint Louis Művészeti Múzeumot. 

A leghíresebb hálószoba 

Vicent Van Gogh saját szobájának egy részletét festi meg. Három különféle változatot készített: az első Amszterdamban van, a második Chicagói Művészeti Intézetben, a harmadik pedig a párizsi Musée d'Orsay falai között, melyet ajándékba adott anyjának és nővérének. Ez volt az első alkalom, amikor a művésznek saját otthona volt és a fehér falakat azonnal elkezdte díszíteni, de teste már gyenge volt, lebetegedett és ekkor támadt az ötlete a festménnyel kapcsolatban. Ezt testvérének meg is írta:

“Támadt egy ötletem, vázlatot is mellékelek hozzá. Egész egyszerűen a hálószobámról van szó. Ezen a képen mindent a színekre bízok: leegyszerűsítem őket, hogy ezáltal emelkedettebb külsőt kölcsönözzenek a tárgyaknak, amelyek ily módon a pihenés, az alvás gondolatát sugallják. Egyszóval, aki ránéz a képre, megpihen az agya, vagy inkább a képzelete. A falak halványlila színűek, a padló tört, kopott vörös, az ágy és a székek fája friss vajsárga, a párnák és a lepedő egészen halvány citromzöldek, a terítő skarlátszínű, a mosdóasztal narancssárga, az ablak zöld. A mosdótál zöld, az ajtók lilák. És ez minden – a szobában nincs semmi titok. A bútorzat széles vonalainak is abszolút nyugalmat kell sugározniuk. Néhány portré a falon, egy tükör, egy törülköző, egy-két ruhadarab. (…) Az árnyalatokat és a tárgyak által vetett árnyékokat elhagyom.”

 

Ki lépett már bele egy festménybe? 

Mary Poppins-on kívül azok, akik a Chicagói Művészeti Intézet hálószobájában elmélkedtek egy kicsit. Nem akármilyen hálószobáról van szó, hanem a festmény élethű másáról. A bútorok, az élénk színek segítenek abban, hogy néhány órán keresztül mi magunk is átélhessük mindazt, amit egykor maga Vincent Van Gogh. A szoba ára egy órára 10 dollár, azaz körülbelül 3000 forint. 

Használhatjuk az oldalon talált festményeket a saját szórakozásunkra, kutatásra, oktatásra és ne feledjük, hogy a tudás, amit másokkal is megosztunk legalább ezerszer térül vissza.  

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64