Yasmin Levy: A szomorúság az én vidámságom

Írta: 

December 3-án telt házas koncertet adott Yasmin Levy jeruzsálemi énekesnő. A kinti hidegben a Fesztivál Színház (MÜPA) termében forró, szenvedélyes és ünnepi hangulat uralkodott. Forró, mert a Yasmin Levy hangja és a dalszövegek mindenki szívét tűzre lobbantották. Szenvedélyes, mert a keleti dallamok, keserédes történetek és a múltat idéző nyelvek a ma emberéhez is szóltak. Ünnepélyes, mert a koncertet Izrael megalapításának hetvenedik évfordulójára szánták a hazai közönségnek.

Még egy rohanós nap után is percek alatt magával ragad minket Yasmin zenéje annak ellenére, hogy a koncert elején akadt némi probléma a hangosítással, de a szakemberek ezt gyorsan megoldották. A színpadon csak a hangszerek, zenészek és az énekesnő, semmi flikk-flakk, semmi flitter, mégis, ha pár pillanatra behunytuk a szemünket magunk előtt láthattunk a flamenco és tangótáncosokat. Külön kedves gesztus volt, Yasmintól, amikor magyar nyelven köszöntötte a közönséget, sőt később is megpróbálkozott néhány mondat erejéig az anyanyelvünkön beszélni.

Yasmin Levy megjelenése maga volt a letisztultság, deréktól lefelé egy sima fekete nadrágot viselt, deréktól fölfelé pedig egy meg-megcsillanó fekete felsőt. Kicsit olyan volt a mozgása (is) a dalokhoz, mintha egy testben jelenítette volna meg a férfit és a nőt. A csillámló felső mellett egy feltűnő fülbevaló és a csodálatos karmozdulatai fejezték ki mindennél erősebb nőiességét.

Drámai dallamok

A többnyire ősi perzsa-spanyol-judeo nyelven éneklő énekesnő dalait történetekkel kötötte össze. Ekkor mondta többek között azt is:

A szomorúság az én vidámságom. Mindig, mikor szomorú vagyok, belül nagyon vidám vagyok. Ha boldog vagyok, akkor zavartan érzem magam.

És valóban a drámai pillanatokban élt igazán a színpadon, hangja betöltötte a teret és megrezgette a legfagyosabb szívet. Nem véletlen, hogy dalaiban a keleti tradíciók mellett megtalálhatóak a flamenco és a tangó jellegzetes momentumai. A látványos flamenco tüzes, de legtöbbször a legmélyebb fájdalmainkat mutatja meg. A tangó eredete szorosan összefüggött Rió de La Plata kikötővárosainak történetével, Buenos Airesszel, Montevideóval és a rabszolgatartással. Később ezek az emberek kénytelenek voltak városokba például Buenos Airesbe költözni, ahol a lovaik nélkül egy teljesen idegen környezetben kellett élniük. Ehhez csatlakoztak azok a jobb élet reményében érkezett európai férfiak, akik meg szerettek volna gazdagodni. A nyomornegyedekben ám mégis volt valami, ami boldogságot adott az embereknek, ez nem más, mint a közös zenélés, éneklés. Itt alakult ki a tangó, így érthető, hogy tele van fájdalommal, melodrámával, csakúgy, mint Yasmin dalai.

Szerencsére rátaláltam a tangóra, amelyik olyan szomorú, melankolikus, drámai. Van mentségem arra, hogy furcsa legyek, hiszen tangót éneklek – fogalmazott Yasmin Levi.

Dúdoló közönség

Ahogy haladtunk előre az időben mindenki egyre oldottabbá vált, ekkor a közönség is együtt énekelte az Adiós Querida című dalt.

Ez a dal nagyon szomorú. Arról szól, hogy egy nap mindenki elhagy téged. A barátaid, mind egytől egyig.

Adiós,

adiós querida,

no quiero la vida,

me la amargaste tú.

Zenéjére hatással volt Billie Holiday, Edith Piaf, Luciano Pavarotti, a jazz, a sanzonok világa, a zsidó és muszlim zenék. 2005-ös Me Voy című számával dalszerző versenyt nyert, innentől a karrierje felfelé ível. A kultúrák közötti közvetítő munkájáért Anna Lindh-díjat kapott. Ezzel kapcsolatban ezt nyilatkozta:

Amikor fiatal és ártatlan voltam, elhittem, hogy a zene elhozhatja a békét. A zene vallás. Ha az emberiségnek csendben, zene nélkül kellene élnie, elpusztulnánk. A zene ajándék, varázslat.

A dalok történetét így folytatja:

Egy idős pár, 50-60 évesek lehetnek, leéltek együtt egy életet, ám a férfi úgy érzi elmúlt a szerelem, így el kell hagynia az asszonyt, aki az élete.

Legalább ilyen erős a következő gondolat is:

Egyszer egy férfi azt mondta nekem, hogy nehéz engem szeretni, mert egyszerre vagyok mindenkié és általában nem vagyok senkié.

Azonban nagy büszkeséggel mutatta be a zenekar tagjait, így a doboknál levő férjét is. Aki ott volt a koncerten az pontosan tudja, hogy egyetlen videó sem adja vissza azt a szenvedélyt, azt az erőt és azt kedvességet, ami Yasmin Levy lényéből áradt. Ez nem más, mint varázserő. Egy csodálatos varázslatnak lehettünk a részesei.

Kép: Ali Taskiran

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64