Az óbudai maestro és a nagyváradi „Argentin”

Írta: 

Intermezzo című műsorunkban Hámori Máté karmesterrel és Szeghalmi Endre argentin tangótáncossal beszélgettünk zenéről, könyvekről, írásról, az életükről és a Klasszikus Karácsonyi koncertünkről.

Karácsony előtti utolsó pénteken lesz a Klasszikus Karácsonyi gála a Budapesti Kongresszusi Központban, melyről Hámori Máté az Óbudai Danubia Zenekar karmestere és Szeghalmi Endre argentin tangótáncos árult el néhány kulisszatitkot.

Az Óbudai Danubia Zenekar és a Klasszik Rádió között a közös karácsonyi koncert immár negyedik éve hagyomány. Az eddigi évekhez hasonlóan ez is egy felemelő, megható, néha kicsit vicces, de alapvetően a karácsonyra ráhangoló lelki élmény lesz.

„Ez mindig egy különleges alkalom, mert a zenekarnak nem volt korábban karácsonyi koncertje és így most van egy olyan ünnepi pillanat, amikorra össze tudjuk szedni azokat a műveket, ami a rádió repertoárjából a legnépszerűbb karácsonyi számok közé tartoznak, másrészt, amit mi is nagyon szeretünk játszani karácsonykor. Természetesen figyelünk arra, hogy változatos legyen és mindig jöjjön bele valami új szín. Olyan sztárfellépőket hívunk meg, akik érdekesek lehetnek ilyen szempontból és mindig másfajta előadói apparátust is be tudunk mutatni” – fogalmazott Hámori Máté.

A legnépszerűbb karácsonyi klasszikus zeneművek mellett idén Rőser Orsolya Hajnalka operaénekesnő, Bajári Levente balettművész és partnere, Serbán Andrea és Szeghalmi Endre tangótáncosok és a Magyar Rádió gyermekkórusa is szórakoztatja a hallgatóságot.

Az Óbudai Danubia Zenekar karmestere rendkívül örül, mivel egy régi vágya teljesül ezen a gálán, hiszen a Magyar Rádió Gyermekkórusa is közreműködik, ami tökéletesen passzol a karácsonyhoz.

Kórus&Zenekar=Meghitt pillanat

Máté nagyon sok koncertet csinál gyerekeknek, ezek között vannak kifejezetten gyerekelőadások, hangszerbemutatók. Arra a kérdésre, hogy milyen a gyerekekkel dolgozni, így válaszol:

„A gyerekekkel a legjobb dolgozni, mivel nagyon őszinték és nagyon odaadóak. A Magyar Rádió Gyerekkórusában bár gyerekek énekelnek, de ettől még hihetetlenül profik. Az előadásokon való fegyelmezettség szempontjából pedig lepipálják a felnőtteket, viszont egy-egy instrukciónál abszolút a koruknak megfelelően viselkednek és ez így szép. Mivel a kórus vérprofi, ezért nem jönnek zavarba, ha meglátnak egy telt házat a Budapesti Kongresszusi Központban."

…tangót sétál ölelésben…

Szeghalmi Endre ugyanezen a koncerten Astor Piazzolla Tél című művére fog tangózni partnerével Serbán Andreával. Egészen elképesztő dolog, hogy egy nagyzenekar élőben játssza ezt a gyönyörű muzsikát. A tánc körülbelül 8 percig fog tartani és a 70-80 százaléka koreografált lesz, de teret hagynak a közönség energiájából táplálkozó improvizációs részeknek is.

„Amikor színpadra állunk, az teljesen más, mint egy tangóest. Egy tangóesten leginkább magunknak, befelé táncolunk, a színpadon pedig sokszor kell kifelé táncolni, a nézőknek, hogy a szenvedély mellett kellőképpen látványos és lenyűgöző legyen” – magyarázza Szeghalmi Endre.

2 férfi 1 koncert

Mindkét beszélgetés tartogat meglepetéseket, érdekes fordulatokat és bár egy átlagos európai ember ma egyetlen nap alatt annyi kommunikációs üzenettel találkozik, mint egy 16. századi ember egész életében, ezt a két interjút, azonban érdemes meghallgatni.

Hámori Máté karmester

Listen to Intermezzo - 2018.11.26. Hámori Máté byKlasszikRadio92.1 on hearthis.at

Szeghalmi Endre argentin tangó táncos, -tánctanár

Listen to Intermezzo - 2018.11.27. Szeghalmi Endre byKlasszikRadio92.1 on hearthis.at

Kép: odz.hu, Lakner Kinga, Wikipédia, Palmai Angie

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64