„Bartókot nem kell felhívni telefonon!”

Írta: 

November 25-én este a Zeneakadémián a világ minden pontjáról érkezett legjobb pályaműveket hallgathatjuk meg versekkel és különleges levélrészletekkel fűszerezve a 2018-as Bartók Világversenyen és Fesztiválon. A gálán először lép fel közös színpadon két kiemelkedő, fiatal magyar zongorista: Balázs János és Fülei Balázs. A művészek Bartók, Kodály és Liszt klasszikusaival készülnek.

Bárhol is legyünk a világon, ha kimondjuk Bartók nevét, akkor mindenki tudja, hogy kiről van szó. Mind a magyar, mind az egyetemes zenekultúrának páratlan személyisége Bartók, akinek zeneszerzői és dalkutatói munkája is felbecsülhetetlen értékű, művei az emberiség közös kincstárának fénylő darabjai. A Bartók Béla Világversenyt és Fesztivált a zeneszerző 135. születésnapja alkalmából rendezik meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával. A Zeneakadémia Bartók alma matere volt, itt mutatták be több művét, itt tanított és innen indult Amerikába.

„A Zeneakadémiához Bartókot nagyon sok szál fűzi, és engem is számtalan szál köt Bartókhoz” – mondta Fülei Balázs zongoraművész. „Gyermekkorom óta játszom a darabjait, csaknem az egész zongorára írt repertoárját játszottam már. Talán az egyik kedvenc zeneszerzőm, de jobban szeretem azt mondani, hogy életem állandó kísérője. Egy előadó életében vannak nagy szerelmek, nagy fellángolások és kalandok egy-egy szerző iránt, de Bartók számomra sosem ismerős volt, hanem állandó útitárs...”

A Bartók Világverseny 2017-ben a zongorára, a hegedűre, a kamarazenére összpontosított, idén pedig a zeneszerzők versenyével folytatódik, és a verseny szervezői már a jövő évi zsűri tagjait kérik fel az együttműködésre, de ne szaladjunk ennyire előre!

Kulisszatitkok a Bartók Világversenyről és Fesztiválról

Egészen váratlan országokból is érkeztek pályaművek, mint például Jordánia, Szíria, Dél-Afrika vagy éppen Mexikó. 53 országból összesen 214 mű érkezett be, ezek 5-6 perces zongoraművek. Voltak népzenei ihletésűek, voltak darabok a 20. század experimentális korszakaiból, de megjelent a könnyűzene és a jazz-vonal is. 204 komponista írt darabot a Bartók Verseny 2019-es zongora fordulójára az után, hogy az első, hegedűsök számára kiírt forduló páratlan sikerrel zárult.

„A fiatal muzsikusokat, köztük a zeneszerzőket is rengeteg váratlan hatás éri ma a világban!” – magyarázza Dr. Vígh Andrea hárfaművész, a Zeneakadémia rektora. „Dallamok, zajok, korábban soha nem hallott hangsorok! Hihetetlenül izgalmas hát, hogy milyen zenét kínálnak nekünk ezek az ifjú tehetségek, akik oly sok országból küldték be pályaműveiket, Üzbegisztántól Ausztráliáig. És vajon mond-e nekik valamit Bartók zenéje?”

A zsűrinek egyetlen kérése volt a jelentkezőkkel kapcsolatban: maradjanak a zongoránál és lehetőleg úgy zongorázzanak, mint ahogyan azt Bartók tette, vagyis a billentyűzeten játszva. Ezt azért tartották fontosnak, mert ma már vannak olyan zeneszerzők, akik kézzel pengetik a hangszer húrjait,  vagy kopogtatnak a zongora oldalán.

A zsűri tagjai:

  • Thomas Adés
  • Chaya Czernowin
  • Unsuk Chin
  • Fekete Gyula
  • Andrej Korobejnyikov

„Nagyon érdekes volt találkozni az új művekkel és bartóki viszonylatból megnézni őket” – mesélte a zongoraművész Fülei Balázs. „Vannak olyan művek a hat darab között, melyeknél az volt az érzésem, hogy fel kellene hívni a szerzőt telefonon, hogy vajon ezt vagy azt hogyan gondolta. Egy nagy zeneszerző a halhatatlanságnak komponál. Nem a bemutatóra, nem a következő előadásra jegyzi le műveit, és el is tudja engedni a őket, ahogyan a jó szülő is el tudja engedni a gyermekeit. Bartóknak minden kottája világosan lejegyzett és egyben szabadságot hagyó. Nincs benne félreérthető dolog. Bartók átadta műveit az örökkévalóságnak, előadói szempontból bőven hagy szabadságot a művésznek. Bartókot nem kell felhívni telefonon.”

 

„És vannak olyan művek is, amelyek kifejezetten a Bartóki minta szerint egyértelműek: kihívás és élvezet a gyakorlásuk. A paletta nagyon változatos és a november 25-ei este minden zenerajongónak egy nagy kaland lesz. Egy bemutató nagy kihívás, hiszen itt dől el, hogy hogyan működik a darab a színpadon. Az előzsűri a beküldött kotta alapján különböző ízlésvilág és iskolázottság alapján beleláthat a darabba ezt vagy azt, ítélheti így vagy úgy, de a színpad egy rögtönítélő műfaj.”

Bartók műveit játszani, bármelyikkel versenyen indulni igazi fokmérő minden művész számára. A Bartók Világverseny zeneszerzői fordulóinak nyertes művei közül kerülnek ki a következő év versenydarabjai, így a felnövekvő zenészgeneráció legjobb hangszeresei Bartók műveivel készülhetnek, a fiatal szerzőket pedig új művek létrehozására inspirálja a megmérettetés Bartók szellemében.

A november 25-én 19.30-kor kezdődő Gálakoncert részletes programja ide kattintva megtekinthető.

Jegyek a Zeneakadémia jegypénztárában ingyenesen igényelhetők.

Képek: Youtube, Ribáry Manuéla, Wikipédia

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64