Mert nincs Klasszikus Karácsony Kevin nélkül!

Írta: 

Vannak a karácsonyi koncertek és van a Klasszikus Karácsony 2018. A Klasszik Rádió hagyományos koncertje három nappal karácsony előtt, december 21-én lesz a Budapesti Kongresszusi Központban az Óbudai Danubia Zenekar közreműködésével.

Bár az időjárás még mindig őszi, de hamarosan beköszönt az adventi időszak, amikor lélekben elkezdhetünk készülődni az év legszebb ünnepére, a karácsonyra. Bejgli, sült gesztenye, csillagszóró, csengettyű, dió, alma, gyertya, forralt bor, fenyőillat és szebbnél szebb zenék. Ez mind-mind ránk vár. Az ünnepi forgatagban, azonban jó lesz egy este megállni és Hámori Máté vezényletében meghallgatni a teljes ünnepi időszakot felölelő csodás zeneműveket egészen adventtől az újévig.

A decemberről elmondható, hogy az év egyik legstresszesebb időszaka, ilyenkor el kell dönteni, hogy mi legyen a nagymama ajándéka, mi kerüljön az ünnepi asztalra, előkerül a gondtalan gyerekkor, a rokonok közötti esetleges feszültségek, mekkora legyen a fa, mi legyen rajta, felerősödik bennünk a korábban elvesztett barátaink, családtagjaink hiánya és felidézzük a gondtalan múltat, amikor csak faltuk a hókiflit és építettük a kertben vagy az erkélyen a hóembert. Ebben az érzelmileg viharos időszakban nem véletlen, hogy biztonságra vágyunk. Újra olvassuk kedvenc verseinket, könyveinket, újranézzük a már százszor látott filmeket és olyan zenéket hallgatunk, melyeket kívülről fújunk, ezért találkozhatunk többszázéves ének nélküli dallamokkal vagy éppen a Mennyből az angyallal.

Mi várható még a koncerten?

Diótörő, Denevér, Varázsfuvola, a Magyar Rádió Gyermekkórusa, a Magyar Állami Operaház balett-táncosai, Európa-bajnok tangótáncosok, valamint a legnépszerűbb karácsonyi klasszikus zeneművek mellett idén Rőser Orsolya Hajnalka operaénekesnő, Bajári Levente balettművész és partnere, Bodor János, az Óbudai Danubia Zenekar koncertmestere varázsolja el mindazokat, akik eljönnek az estre.

Kotta az Újvilágból

A próbák már megkezdődtek, melyek vidám hangulatban telnek, hiszen a klasszikusok mellett, olyan filmzenével is találkozhatunk, melynek dallamaival mindenki megismerkedhetett a korábbi években a tévében vagy a mozikban. A Reszkessetek betörők zenéjét nem lehet mereven próbálni, hisz a zenekar tagjai már ott is Kevint keresik! Kis érdekesség, hogy a kottára több hetet kellett várni, mert ezt egy budapesti zeneműboltból nem lehet beszerezni.

Miért van szükség Kevinre?

1990. november 16-án mutatták be minden idők talán legismertebb és legkedveltebb karácsonyi filmjét, a Reszkessetek, betörőket! Amerikában abban az évben ez volt a legtöbb bevételt termelő film, melynek további részei készültek, illetve mind az amerikai, mind az európai tévétársaságok programjában ott szerepelt, így megbecsülni is nehéz, hogy hány millió nézőhöz jutottak el.

A filmben használt nagy mennyiségű havat a chicagói Lyric Operának adományozták, amit mind a mai napig felhasználnak a télen játszódó darabokban.

A film bekerült a Guiness Világrekordok könyvébe és ha nem készült volt el a film, akkor a rendező Chris Colombus, nem kezdett volna el családi filmekkel foglalkozni és később az első két Harry Potter film sem készült volna el. Kár lett volna, ugye?

via GIPHY

Karizmatikus karmester

Hámori Máté az Óbudai Danubia Zenekar karmestere egyben a karácsonyi koncert konferansziéja is. Akik voltak már koncertjén megszokhatták könnyed, közvetlen hangvételét. Hol a zenekarhoz fog beszélni a zene nyelvén, hol pedig a közönséghez.

Tél kétszer?

Igen. Egyfelől kihagyhatatlan lenne Vivalditól a Tél, ugyanakkor Piazzolla Telével (A négy évszak Buenos Airesben) is megismerkedhetünk. El lehetne játszani szimplán hegedűszólóval és zenekarral, mi azonban Európa legjobb tangótáncosaival együtt mutatjuk meg a darab szépségeit. Sőt a téli szünet ellenére érkezik a Magyar Rádió Gyermekkórusa is, akik örömmel vállalták el a koncerten való fellépést.

A Budapesti Kongresszusi Központ egy estére olyan mesebeli helyszín lesz, ahol a legszebb klasszikusok találkoznak tangóval, balettel, a filmzenék adta varázslatos világgal és felnőttként újra átélhetjük a legszebb karácsonyi pillanatainkat, gyermekeinek pedig bizton garantálhatjuk, hogy egy felejthetetlen élményben lesz részük.

Aki nem szeretne lemaradni, ezen a linken tudja bebiztosítani a helyét a koncertre. Érdemes igyekezni, mivel olyan ütemben fogynak a jegyek, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel ráadás koncertet hirdettünk meg.

Műsor:

Vivaldi | Tél

Mozart | Varázsfuvola-nyitány

Bach | D-dúr szvit – Nyitány és Air

Piazzolla | Tél

Strauss | A denevér – Nyitány

Jenkins | Adiemus

Csajkovszkij | Diótörő – Virágkeringő

Puccini | Bohémélet – Musette áriája

Sosztakovics | Varieté-szvit no.2 – Keringő

John Williams | Home Alone Theme

Kép: Unsplash/Steve Halama

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64