Boldog születésnapot Cziffra György!

Írta: 

97 évvel ezelőtt született meg az egyik legjelentősebb és világszerte ismert magyar zenei előadóművész: Cziffra György. Születésnapján, november 5-én emlékkoncerttel kezdődik el a Cziffra Fesztivált megelőző programsorozat az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban.

Cziffra György számára kiemelten fontos volt a pályájuk elején tartó művészek támogatása. Alapítványa a Liszt Ferenc Auditórium segítségével számos, ma már jól ismert művészt segített a pályára. A Cziffra György Fesztivál alapküldetése, hogy a mester zenei és szellemi hagyatékát méltóképpen megőrizze, ezért fontosnak tartják a fiatal tehetségek támogatását. A kezdeményezéshez a 13. és a 22. kerületi önkormányzat is csatlakozott.

Cziffra György olyan természetes, áradó zeneiséggel rendelkezett, mely minden zenésznek iránymutató lehet - emelte ki Devich Gergely gordonkaművész.

"Az az alázat, amivel a pályájához és a zenéhez hozzáállt, az mindig átsegítette az élete nehézségein. Ez is nagyon inspiráló egy zenész számára" - fűzte hozzá.

Devich Gergely elmondta, hogy Horti Lilla Virág Emesével Liszt- és Puccini-dalokat ad elő, Devich Gergely pedig édesanyjával, Kovalszki Mária zongoraművésszel Chopin g-moll cselló-zongora szonátája és Rahmanyinov Vocalise című művét játssza.

„Csak az árnyékból a fénybe való átmenet korszakában éreztem, hogy valóban élek, és szabad vagyok, olyankor amikor sötét börtönéből kiröppenhetett a tűzmadár.” – Cziffra György: Ágyúk és virágok

Hol emlékeznek meg még róla?

A Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központban november 24-én Kassai István, Balázs János és Balázs-Piri Soma közreműködésével ünnepel a kerület, ahol a mester családjával élt. A hangversenyen Liszt, Chopin, Rahmanyinov zongoradarabjai, valamint négykezes művek szólalnak meg.

Zongorajátéka Liszt Ferencéhez hasonlítható, főleg káprázatos improvizációs készsége miatt.

Koncert előtt Cziffra szelet!

A Szamos Marcipán megalkotta a zongorabillentyű alakú Cziffra szeletet, ezzel is emlékezve a művészre, a zongorista kávéházi korszakára. Fehér és étcsoki, vajas piskóta, sárgabaracklekvár, rum rumba áztatott mazsola és meggyvelő. A bátrak, akár otthon is megpróbálhatják megalkotni e mestermunkát.

A Cziffra György Fesztivált 2019 február 17. és 25. között, immár negyedik alkalommal fogják megrendezni. Izgatottan várjuk!

Kép: Wikipédia

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64