Öt érdekesség a Royal Albert Hall orgonájáról

Írta: 

"Jupiter hangja" -- így írta le egy kritikus az 1960-as években a Royal Albert Hall orgonáját. Tekintve, hogy a hangszer akkoriban meglehetősen rossz állapotban volt, érdekes belegondolni, mit mondhatott volna az orgona fénykorában. A hangszer 1871. március 29-én debütált a nagyközönség előtt.

Olyan jelentős zenészek játszottak az orgonán, mint Anton Bruckner , Charles-Marie Widor , Camille Saint-Saens , George Thalben-Ball , Dr Stephen Cleobury és Dame Gillian Weir. Sőt a kortárs művészek sem tudtak ellenállni a Royal Albert Hall csodájának, megszólaltatta többek között a Muse, Nitin Sawhney , Eels és McFly is.

The show must go on

A Royal Albert Hall orgonájának megépítésére eredetileg Henry Willis kapott megbízást. A félkész hangszert az utolsó pillanatban állították fel a koncertterem ünnepélyes átadása előtt 1871 márciusában. A hangszer 1871 júliusában készült el, és William Thomas Best koncertje avatta fel.

Pünkösdi királyság

2004-es helyreállítását követően az orgona a liverpooli székesegyház orgonáját megelőzve 9.999 sípjával elnyerte az ország legnagyobb orgonája címet. Legalábbis átmenetileg. Mivel Liverpool, akit nem lehet olyan egyszerűen megfosztani a címtől, hamarosan újabb 488 síppal bővítette orgonáját, ezzel visszanyerve a trónt.

A nagyság az apró részletekben rejlik

Az orgona legnagyobb sípja több mint 7,5 méter átmérőjű, és majdnem 13 méter hosszú. Tömege megközelítőleg egy tonna. A legkisebb síp viszont körülbelül egy szívószál méretének felel meg. A pedálok a sípok mellett egy teljes csőharangsort és egy rézdobot is megszólaltatnak.

Willis vagy Harrison és Harrison?

Az 1970-es évekre az orgona két orgonaépítő műhely keze nyomát viselte. Az 1920-as és '30-as években a Harrison és Harrison átfogó korszerűsítést végzett a hangszeren, többek között a korábban már említett ütőhangszerekkel bővítve az orgonát, emellett az eredeti manuális szerkezetet elektropneumatikus szerkezet váltotta fel. A Harrison és Harrison szakemberei tetővel látták el az orgonát, amelynek célja az orgona hangjának a terem távolabbi pontjaiba történő projektálása volt. Az újítás azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért a következő felújítás során lebontották.

Restaurációs tragikomédia

A 20. század utolsó 30 éve az orgona legsötétebb időszakának tekinthető. A hangszer sorsára hagyva, karbantartás, hangolás nélkül állt évtizedeken keresztül. A szebb napokat látott Willis orgona szeméttárolóvá vált: az arénában tartott mérkőzések idején sípjaiban teniszlabdákat gyűjtöttek. Egy teljes konténernyi törmeléket kellett eltávolítani a hangszer belsejéből, mielőtt nekiláthattak az újabb felújítási munkálatoknak 2002-ben.

Napjainkban a BBC Proms (Henry Wood Promenade Concerts) évente megrendezett komolyzenei fesztivál egyik fő helyszíne az orgonának otthont adó központi terem. Nézzünk is meg egy videót, amiben bemutatják ezt a csodálatos hangszert.

 

Kép: Wikipédia, royalalberthall.com

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64