A csend beszél?

Írta: 

A csend értéke mindenki életében érezhető. Ebben a zajos világban nem csak nekünk, hanem a zenészeknek is szüksége van a csendre, hiszen megnyugtat és az elménk is sokkal kreatívabban tud működni.

A zajnak nagyon erős hatása van az agyunkra, mert megemeli a stresszhormont a szervezetünkben. Még alvás közben is reagálunk a hanghullámokra, melyek befolyásolják a memóriánkat és az érzelmeinket, nem beszélve arról, hogy egy állandóan zajos környezetben való élet a stresszhormonon kívül más káros hormonoknak is megemeli a szintjét. Összefüggés van a magas vérnyomás, a szívbetegség, a fülzúgás, az alvászavar és a zaj szintje között.

Autók, villamosok, buszok, a föld alatt metrók, fölöttünk pedig repülőgépek hada. Megfigyelhetjük, hogy a korábban készült filmekben sokkal többet „használják” a csendet. Ma már pár másodperc (!) némaságtól is tapintható feszültség lesz a teremben legyen az mozi, színház vagy koncertterem. Nem tudunk mit kezdeni a csönddel egy ilyen helyzetben, mert sajnos annyira ritkán kerülünk ilyen helyzetbe.

A csend hatása

2011-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megvizsgálta és számszerűsítette az európai emberek zajjal kapcsolatos egészségügyi terheit. A vizsgálat során arra jutottak, hogy évente több millió évet veszítünk értékes életéveinkből a különféle zajoknak köszönhetően.

A csend nagyon jó hatással van a testre és a lélekre. Vannak olyan iskolák, ahol a tanárok meditatív szüneteket tartanak a gyerekeknek, hogy jobb legyen a memóriájuk, kreatívabbak és kipihentebbek legyenek. De gondoljunk csak egy erdei sétára, ahol nem pittyeg a telefon, nem szirénázik a mentőautó… mennyivel nyugodtabbak vagyunk utána.

A csend segít az agyunknak, hogy könnyebben feldolgozzuk a külső és belső környezetünk megértését, hogy igazán meg tudjuk élni az életünket.


A csend egy üres tér. A tér a megvilágosodott elme otthona. Buddha

Ne féljünk tőle!

Sokan félnek teljes csendben maradni, hiszen olyankor felerősödnek a bennük lévő hangok, amit valóban nem mindig olyan jó hallani, hiszen akár elevenünkbe is vághatnak ezek az üzenetek, de NEM meghallani még ennél is rosszabb. Mert így vagy úgy, de testünk üzenni fog nekünk, először halk szóval...

Ne féljünk csendben maradni valakivel, engedjük meg magunknak, hogy a szívünk összhangban legyen valaki máséval. Valójában a csend lehet a gyógyító balzsam a modern életvitelünkre, ezért hallgassuk meg John Cage-től a Csönd zenéjét.

A 4'33" leginkább afféle zen feladványhoz hasonlatos, ahol a feladvánnyal való foglalkozás, az azzal kapcsolatos meditáció fontosabb, mint maga a válasz, a megfejtés, mely talán nem is létezik.

Kép: Pexels

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64