A legjobb klasszikus zenék egy ideális reggelhez

Írta: 

Lassan indul a nap? Íme néhány olyan, időtlen klasszikus, amelyik még a legborongósabb reggelt is feldobja. Lassú ébredezés, vagy pörgős reggeli készülődés? Mindenkinek mutatunk valamit.

Edvard Grieg Peer Gynt: Reggeli hangulat

Kezdjük az egyik legismertebb reggeli dallammal, a Reggeli hangulat című tétellel.

Ez a darab elsősorban arról híres, hogy egy könnyed mozdulattal enged betekintést a zene briliáns nagyszerűségébe: van valami mélyen megnyugtató a finoman hömpölygő fuvolaszólóban és a könnyedén áramló oboadallamban. Nem is lehetne ennél gördülékenyebben indítani a napot.

Borogyin: Polovec táncok az Igor Hercegből

Borogyin táncainak népzenei ihletésű dallamai könnyed zenét jelentenek az ébredező füleknek. A pizzicato vonósok hangjában szinte kódolva van valami örömteli várakozás. De ne szenderegjünk túl sokáig! Borogyin hihetetlen érzékkel vezet át minket a finom kezdetek felől a teljes zenekar megszólalásáig, amely viszont drámain és zengőn harsan fel. Ezek a táncok tényleg felkészítenek arra, hogy bármit legyőzzünk!

Bach: Goldberg-variációk – 13. variáció

Bach csodálatos logikája nekünk való, ha még nem vagyunk túl a reggeli kávénkon. Ez az egyszerű variáció két, távoli dallamvonal közös játéka a harmóniától a disszonanciáig, mindez Bach utánozhatatlanul kiegyensúlyozott módszerével megfogalmazva.

Rossini: Tell Vilmos – nyitány

A Tell Vilmos nyitányának híresebb részei nem a legkellemesebb ébresztőt jelentik egy megfáradt reggelen, de a 12 perces nyitány közepe, a „Tehenek hívogatása” vagy egyszerűen csak „Reggel” a maga finoman dörzsölgető módján igazán kellemes hallgatni való egy forró kávé mellé.

Pärt: Arvo

A Beethoven Holdfény-szonátája ihletett Arvo Pärt darabjának zongoraszólama garantálja a tökéletes reggelt.

Néhány ütemmel később a szóló hegedű is csatlakozik a kellemes melódiához. A hét percnyi, minden ízében Arvo Pärt kézjegyét viselő darab csodálatos kísérője a reggeli rutinnak.

Kép: Pexels/Méline Waxx

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64