60 dirigens a II. Doráti Antal karmesterversenyen

Írta: 

Hatvan dirigens, közte két magyar is részt vesz a II. Nemzetközi Doráti Antal Karmesterversenyen november 5. és 12. között Budapesten.

A versenyre 380 karmester jelentkezett 5 kontinens 33 országából, Kazahsztántól Chilén át Marokkóig a világ szinte minden tájáról. Budapesten az előzetesen kiválasztott 60 legjobb karmester méretteti meg magát, köztük két magyar dirigensnek, Erdélyi Dánielnek és Károlyi Sándornak is szurkolhat a közönség.

A döntőben a szakmai zsűri által kiválasztott három legjobb karmester versenyzik a MÁV Szimfonikus Zenekar közreműködésével. A versenysorozatot lezáró gálakoncertnek november 12-én a Pesti Vigadó ad otthont.

A verseny a pénzjutalmon kívül valódi karrierlehetőséget kínál. Az első helyezettnek lehetősége nyílik egy-egy koncertet vezényelni a MÁV Szimfonikus Zenekarral, a genovai Carlo Felice Színházban Olaszországban, a Szentpétervári Nemzeti Színházban Oroszországban, az Estreamadura Szimfonikus Zenekarral Spanyolországban és a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színházban is.

A Budapesti Olasz Kultúrintézetben megvalósuló középdöntő és workshopok nyilvánosak, de a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a www.antaldoraticompetition.com oldalon lehet.

A zsűri elnöke Vásáry Tamás, a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek főigazgatója, tagja Giuseppe Acquaviva (Teatro Carlo Felice, Genova), Oliver von Dohnany (Slovak National Theater, Bratislava), Csaba Péter (MÁV Szimfonikus Zenekar), Alvaro Albiach (Orchestra de Extremadura, Spanyolország), Fabio Mastrangelo (St.Petersburg Symphony Orchestra, Oroszország) és Dian Csobanov (Plovdiv Opera, Bulgária).

A II. Nemzetközi Doráti Antal Karmesterversenyt a Cortina Produkció, a Studiomusica Hungary és a MÁV Szimfonikus Zenekar együttműködésével rendezik meg.

A Cortina Produkció felkérésére a Kodály Filharmonikusok 2018 októberében olaszországi koncertturnéra indul, melyen Schubert, Schumann és Mendelssohn szimfonikus műveit szólaltatják meg a debreceni művészek. A Milánót, Pescarat és Barit is érintő hangversenykörút karmesterei Somogyi-Tóth Dániel és Henry Cheng lesznek.

A Kodály Filharmonikusok és Henry Cheng ezt követően Genfben a Victoria Hallban adnak szilveszteri koncertet 2018 utolsó estéjén.

Kép: Unsplash/Manuel Nägeli, Ribáry Manuéla, Wikipédia

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64