Chopin szülőházában koncertezik Fülei Balázs

Írta: 

Liszt Ferenc és Fréderic Chopin műveiből ad lengyelországi hangversenyt Fülei Balázs zongoraművész, a Lengyelország függetlenségének 100. évfordulója alkalmából szervezett koncerten. A fellépésre, a Varsó melletti Zelazowa Wola-beli egykori kisnemesi udvarházban, Chopin szülőhelyén kerül sor.

Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter, valamint Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter védnökségével rendezett koncert azon események egyike, amelyekkel Magyarország hozzájárul a lengyel függetlenség visszaszerzése idei 100. évfordulójához. - mondta Kovács Orsolya Zsuzsanna varsói magyar nagykövet.

1918. november 11-én valóra vált számos lengyel nemzedék álma – újjászületett a lengyel állam. Lengyelország felosztása és 123 évnyi rabszolgaság, ruszifikáció és germanizáció után, a nagy felkeléseket követően a szabad Lengyelország visszakerült a világ térképére – olvasható a Szejm (Sejm Rzeczypospolitej Polskiej, azaz a lengyel kétkamarás parlament alsóháza) határozatában, mely a 2018-as évet a lengyel függetlenség visszaszerzésének 100. évfordulója emlékévének nyilvánítja.

A lengyel függetlenség visszaszerzésének 100. évfordulója from Filmarin Studio on Vimeo.

Zelazowa Wola: A falu, ahol Fréderic Chopin született

A festői tájról ismert faluban látta meg a napvilágot Chopin. Fák, dombok és számos kanyargós patak. A zeneszerző egykori otthonát egy csodálatos park veszi körül: ma itt található a Chopin Múzeum. Nyáron számos koncertet adnak a világ minden tájáról érkező zongoraművészek és most Fülei Balázson a sor! A koncert egy korabeli Broadwood zongorán fog elhangzani. A műsorra tűzött Chopin- és Liszt- művek mellett egy olyan zenedarabot is tartogatnak meglepetésként, amely a lengyelországi évfordulóhoz kötődik.

Ismerjük meg Fülei Balázst!

Első szólóestjét tizenkét évesen adta, majd a konzervatóriumi évek után, zeneakadémistaként a nemzetközi zenei élet áramkörébe is bekapcsolódott: 2005-ben a tarantói Arcangelo Speranza Nemzetközi Zongoraverseny győztese, és további díjakat hoz el Milánóból, Cagliariból, Moszkvából. A The International Holland Music Sessions két ízben is a New Masters On Tour koncertkörút szólistájává választotta. Önálló lemeze 2013-ban Bartók és Grieg műveivel, 2015-ben pedig Beethoven, Brahms, Debussy, és Virágh András Gábor a holdhoz kapcsolódó darabjaival jelent meg.

2012 óta tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, 2015 óta a Kamarazene Tanszék vezetője. Világszerte tart zongorás és kamarazenei mesterkurzusokat, és nevéhez fűződik a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban minden év júliusában megrendezett, nemzetközi Echo Nyári Akadémia megalapítása.

2010-ben Junior Prima díjjal, 2011-ben Artisjus díjjal, 2012-ben a Solti Foundation díjával tüntették ki. 2015-ben a Charlotte White's Salon de Virtuosi Diamond Career Grand kitüntetettje lett New Yorkban, 2017-ben pedig átvehette a Liszt-díjat.

Az évfordulós megemlékezések más, magyar vonatkozású eseményeiből a nagykövet kiemelt egy rövidfilmet, amelyet júniusban a lengyel államfői kabinetfőnöknek, Krzysztof Szczerskinek adtak át. A felvételen a magyar diplomaták Jan Lechon 20. századi lengyel költő hazafias verseit szavalják.

Kép: Wikipédia

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64