Miért hangzik el oly sok dalban a Marseillaise?

Írta: 

A Marseillaise, nem más, mint a francia nemzeti himnusz. Elgar, Csajkovszkij, Verdi és a The Beatles zenéjében is felcsendülnek a Marseillaise elemei, de vajon mi teszi ezt a dallamot annyira fülbemászóvá?

Nemzeti himnuszt írni igencsak nehéz – sosem lehet tudni, hol fogják játszani, ki milyen jelentőséget fog neki tulajdonítani. Talán éppen ez az oka annak, hogy a világ himnuszainak többségét nem „profik”, hanem „amatőrök” szerezték. Ennek ellenére a szerzemények hatása általában óriási, akkor is, ha annak csak motívumait használják fel, „idézik”, mint ahogyan a bevezetőben felsorolt nagy nevek is tették. A himnuszokhoz társított szimbolika ugyanis jelentős felértékelő hatással bír.

Aux armes citoyens,

Formez vos bataillons.

Marchons! Marchons!

Qu’un sang impur

Abreuve nos sillons

Que veut cette horde d’esclaves

 

Hajrá, fegyverbe hát!

Ma harcra hív hazád!

Csak jöjj, csak jöjj, öntözze hát

rút vérük a határt!

Fegyverbe hát!

[Jankovich Ferenc fordítása, refrén]

Ez különösen igaz a Marseillaise-re: hiába kevésbé örömteli a szöveg, mégis rendkívül sok zeneszámban hallhatjuk viszont a taktusokat. Íme néhány példa:

Csajkovszkij: Nyitány, 1812

A leghíresebb felhasználás Csajkovszkij nyitánya, amely a francia-orosz borogyinói csatáról szól, mely a napóleoni háborúk legvéresebb ütközeteként vonult be a történelembe. A felvételen 5:25-től csendülnek fel a Marseillaise hangjai, amely a pánikba esett francia katonák rendezetlenségét vetíti elénk.

Verdi – Boito: A nemzetek himnusza, 1862

A nemzetek himnuszából természetszerűleg nem maradhatott ki a Marseillaise, amely a nemzetek közötti egységet hivatott megmutatni, így magában foglalja többek között a brit és az olasz himnuszt is.

„A himnusz az ujjongó nép kórusával kezdődik; azután a dalnok, a költői szellemet megtestesítő szereplő, a munka jótéteményeit dicsőíti és istenhez fohászkodik, hogy a föld lakói testvérekké váljanak. A nép kórusban ismétli a fohászt.”

Más frankofónok, mint Beethoven vagy Edward Elgar is használtak brit nemzeti dalokat, mint amilyen a Rule Britannia is.

Elgar – A zeneszerzők Op. 69, 1912

A fentebb említett Marseillaise és a Rule Britannia motívumai is megtalálhatóak Elgar művében:

Beethoven – Wellington’s Victory Overture (győzelmi nyitány) Op. 91, 1813

Schumann – Bécsi karnevál

Az osztrák cenzorok nem engedélyezték a túl forradalminak tartott francia himnusz idézést a műben, azonban Schumann nem engedelmeskedett nekik.

The Beatles – All You Need Is Love, 1967

A dal nyitó témája a Marseillaise, melyet egy olyan műsorhoz írtak, amit a világon elsőként közvetítettek műholdakon keresztül – talán a nemzetközi érzület kihangsúlyozásaként választották kezdőpontként a franciák himnuszát. A pontos okot talán sosem fogjuk megtudni, de azt igen, hogy a világ egyik leghíresebb dalának valamennyi változatába tökéletesen illeszkednek a nyitó francia fanfárok.

Az eredeti

És végül, az eredeti, valódi franciák előadásában…

Kép: Pexels

Via

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64