Újabb 5 rejtély, ami lázban tartja a zenetörténészeket

Írta: 

Minél többet kutatják a híres zeneszerzők életét vagy műveik keletkezésének történetét, annál több megfejtésre váró rejtély bukkan elő a múltból. Újabb gyűjteményt mutatunk a zenetörténet titkai közül. Az előző öt rejtélyről ezen a linken olvashatunk. 

Miért van két koponya Haydn sírjában?

8 nappal Haydn temetése után, 1809 májusában két sírrabló feltörte a zeneszerző sírját és elrabolta a koponyáját. A különös tett oka valószínűleg az volt, hogy úgy tartották, ott rejtőzik a zeneszerző tehetsége. Esterházy Miklós főherceg később szerette volna elszállíttatni és újratemetni a holttestet ezért mindent megtett, hogy megtalálja a koponyát (a zeneszerző parókája még mindig a helyén volt...). A sírrablók azonban egy másik koponyát adtak neki, így végül azt helyezték a sírba.

1895-ben az igazi koponya is felbukkant egy bécsi zenekedvelő társaságban és végül 1954-ben egyesítették a maradványokat – a másik koponyát viszont nem emelték ki a sírból. Haydn koporsójában tehát ma két koponya található. Azt nem tudjuk hogy, melyik Haydné, és azt sem, hogy kié a másik fej maradványa... 

Hogyan halt meg Beethoven?

Az élete vége felé Beethoven számos súlyos tünettel küzdött: hasi fájdalommal, tüdőgyulladással, légzési nehézséggel, rossz emésztéssel, hogy a gyengülő hallását már ne is említsük. Senki sem biztos benne, hogy hogyan is halt meg pontosan. Egy huszadik századi röntgenvizsgálat rengeteg tünetet kimutatott, amelyek a halálát okozhatták. Ezek között ott volt a jelentős májkárosodás (ez erős alkoholfogyasztás és hepatitis A fertőzés eredményes is lehetett), a felszaporodott és elfolyni nem tudó agyvíz, meszes kinövések a vesén, megnagyobbodott lép, a gyulladt hasnyálmirigy és egy hatalmas ömleny a hasüregben.

Senki nem tudja, hogy ezen tünetek közül mi okozta a halált valójában, ráadásul az is furcsa, hogy a zeneszerző mindezektől egyszerre szenvedett. Sokan mérgezésre gyanakodnak, de azt is említik, hogy talán az ólomterhelés volt, amely fokozatosan végzett Beethoven-el. Az ólom alapú festékeket akkoriban többek között az olcsó bor színezésére használták ugyanis. De vajon megtudjuk-e valaha, hogy pontosan mi történt?

Ki írta valójában Mozart Requiemjét?

Furcsa kérdésnek tűnhet, pedig már réges-régen lázban tartja a tudósokat. Mozart már nem élte meg a Requiem befejezését, ezért azt valaki más vitte végig helyette. A feljegyzések szerint Franz Xaver Süssmayr volt, aki utoljára dolgozott a művön, de ezt sokan kétségbe vonják, vagy legalábbis úgy gondolják, más zenészek is közreműködtek a lezárásban. De vajon kicsodák?

Ki írta a Greensleevest?

VIII. Henrik? Tévedés!

A Greensleevesről sokan azt gondolják, hogy a brit király szerzeménye, de a dal olyan stílusban íródott, amelyik csak az uralkodó halála után érte el angliai partjait. A legenda szerint VIII. Henrik angol király írta a dalt leendő feleségének, Boleyn Annának, aki nem hagyta magát elcsábítani, amíg a király feleségül nem veszi. A dalban, úgy tűnik, erről a visszautasításról van szó.

Eredetileg a Londoni Stationer’s Company-nél jegyezték be a jogokat 1580-ban „A Newe Northern Dittye of ye Ladye Greene Sleves” címen, Richard Jones szerzeményeként, de valószínűleg nem ő az eredeti alkotó. A Company-nél még 6 ballada van feljegyezve a következő hónapokból, ezek közül való a „Ye Ladie Greene Sleeves answere to Donkyn hir frende” is. Azt, hogy ki volt az igazi szerző, már valószínűleg sosem fogjuk megtudni.

A dal magyar szövege

Ha súg, ha búg a kósza szél a szívek húrja mond mesét:
Hogy élt egy délceg hős király, ki csókkal várta kedvesét.

Greensleeves, te árva nő, Greensleeves, te drágakő.
Greensleeves, a váram szépe, zöld arany éke Greensleeves.

A hárfahúron nóta kél, ott szárnyal édes hangodon,
Ki hallja ébren álmot lát, és mért tűnődne rangodon?

Greensleeves, te árva nő, Greensleeves, te drágakő.
Greensleeves, a váram szépe, zöld arany éke Greensleeves.

De minden álom véget ér, és fáj a kínos ébredés.
A várban vár a bús magány, s az édes óra szenvedés.

Greensleeves, te árva nő, Greensleeves, te drágakő.
Greensleeves, a váram szépe, zöld arany éke Greensleeves.

A szöveg egy lehetséges értelmezése, hogy a címszereplő nő könnyű erkölcsű, esetleg prostituált volt. Ebben az időben a zöld színnek szexuális célzata volt, főleg a „zöld ruha” kifejezésnek, ami arra utalt, hogy ha egy nő a fűben szeretkezett, meglátszottak a ruháján a fűfoltok. Egy másik lehetséges magyarázat, hogy a hölgyet ruhája miatt könnyű erkölcsűnek nézték, de valójában nem volt az, amit az is alátámaszt, hogy elutasítja a dal énekesének közeledését.

A rég halott zeneszerzők egy médiumon át tértek vissza?

1970-ben a londoni Rosemary Brown hatalmas szenzációt keltett azzal, hogy állítása szerint rég halott zeneszerzők szellemei diktálták le neki a legújabb – síron túli műveiket. Állítólag Debussy, Grieg, Liszt, Chopin, Stravinsky, Bach, Brahms, Beethoven, Schumann és Rachmaninov is meglátogatták, hogy rajta keresztül üzenjenek.

A Guardiannak egy szakértő így nyilatkozott:

Sok médium meg tudta tenni, hogy látszólag improvizált a zongoránál, miközben híres zeneszerzők irányították a mozdulatait. Rosemary Brown különleges tehetsége abban állt, hogy képes volt leírni ezeket a sorokat. A hölgy többek között egy 40 oldalas Schubert szonátát és Beethoven 10. és 11. szimfóniáját jegyezte le.

Egy Liszt-szakértő, miután meghallgatta azt a darabot, amelyet állítólag a zeneszerző diktált le a halála után, csak ennyit mondott: „Hálásnak kell lennünk Mrs Brown-nak, hogy ezt megoszotta velünk.”

Kép: Unsplash/Stefan Steinbauer, Wikipédia, Pixabay/niekverlaan, Unsplash/Robert V. Ruggiero

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64