10 bennfentes tény Bachról

Írta: 

Kórusművek, orgona és billentyűs darabok maradtak fent utána, de az életéről meglehetősen keveset tudunk. Nézzünk be egy kicsit Johann Sebastian Back pályájának rejtelmei közé!

Bach születésnapja, 1685. március 21-e

Ugyanabban az évben született, mint barokk vetélytársa, Händel. Eisenachban, Németországban látta meg a napvilágot, Johann Ambrosius Bach és Maria Elisabeth Lammerhirt gyermekeként.

Bach gyermekei

Aki igazi családapának képzeli el Bach-ot, nem téved nagyot. A zeneszerzőnek összesen 20 gyermeke született, igaz, közülük kevesen élték meg a felnőtt kort.

A zenész család

Bach számára tényleg mindent a család jelentett. A tágabb famíliába nem csak zenészek, de tanárok és komponisták is tartoztak. Olyan környezetben nevelte a gyermekeit, amelyikbe ő maga is belenőtt.

Mágikus zenei számok Bach műveiben

Bach gyakran rejtette el a műveiben a 14-es és a 41-es számokat. Azért választotta ezt a két titkos jegyet, mert egy misztikus numerológiai számítás szerint ezek az ő nevének a megfelelői voltak.

Zongoraháború Louis Marchanddal

Mint minden becsvágyó fiatalember, egyszer maga Bach is kihívott valakit párbajra. Louis Marchard a kor neves csembaló-művésze volt, a csatát pedig billentyűs hangszereken vívták volna, azonban Marchardnak inába szállt a bátorsága és elutasította a kihívást.

Bach a börtönben

Bachnak nem volt mindig egyenes a karrier felé vezető útja. Az egyik munkaadója például a börtönbe küldte, amiért a zeneszerző felmondott nála. Bachot nem annyira rázta meg az odabent töltött idő: orgonajáték-kísérleteket szerzett a raboskodás alatt.

Kávé kantáta

Ha Bach, akkor szakrális tartalmú, elegáns művek... Kevesen tudják, hogy néhány egészen vidám és világi darab is található a munkásságában. Bach jó-kedélyű ember volt, szerette a tréfát, így szerzett például egy „Schweigt stille, plaudert nicht” (Maradj csendben, ne csacsogj!) című minioperát, amely a szereplők kávéfüggőségéről szólt és először valószínűleg egy lipcsei kávéházban adták elő.

Bach a vásznon

A Bach családot többször is ábrázolták már filmen, de az egyik legérdekesebb ezek közül talán a „Firedemann Bach” című. A film Bach fiának történetét dolgozza fel, aki nem tud megszabadulni az apja árnyékától. A film persze kicsit kiszínezi a történteket. A moziban például Firedemann párbajozik Louis Marchand-dal, nem az idősebb Bach.

Bach halála

Azt sokan tudják, hogy Beethoven a hallása gyengülésével küzdött, Bachnak viszont a rohamosan romló szeme jelentett sok problémát. Sőt, a halálát is egy elrontott szemműtét okozta. John Taylor, angol szemspecialista végezte 1750-ben a végzetes műtétet.

Bach Mendelssohn-nak köszönhetően vált híressé

Majdnem bizarr, hogy ezt mondjuk, de Bach nem volt különösebben híres a saját korában, az élete végén szinte már „dinoszauruszként” tartották számon a szakában. A mostani megbecsültségét főleg olyan zenészeknek köszönhette, mint Mendelssohn, aki olyan sikeres koncertet rendezett Bach Szent Máté Passiójából, hogy elindította a zeneszerző poszthumusz karrierjét.

Kép: Pixabay/Walensky

Forrás

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64