10 megkapó pillanat Sztravinszkij életéből

Írta: 

Igor Fjodorovics Sztravinszkijt sokan a 20. század egyik legnagyobb hatású zeneszerzőjének tartják. Szinte minden műfajban remekműveket írt és képes volt folyamatosan megújulni. Az 1880-as években írt zenéje legalább annyira friss volt, mint az 1913-ban született Tavaszi áldozat, melynek premierjén a közönség soraiban hatalmas zavargás keletkezett. Ahogyan a zenében úgy a magánéletében is nagy hatással volt az emberekre. Nézzünk meg 10 emlékezetes pillanatot Sztravinszkij életéből!

1908-ban Rimszkij-Korszakov társaságában. Műveiért szerzett elismerései mellett, zongoristaként és karmesterként is nagy hírnévre tett szert.

Az orosz korszak után Párizsba ment. Mavra című vígoperájának bemutatója 1922-ben volt.

#stravinsky

History of Music (@historyofmusic2016) által megosztott bejegyzés,

Debussy-vel különleges volt a kapcsolata. Bár voltak közöttük feszültségek, de mindketten tisztelték és a csodálták a másik munkáját.

Magánélete kezdetben nem alakult túl szerencsésen. Első feleségét, lányát és édesanyját is hamar elvesztette.

stretching is our capability #stravinsky #spring #stretching #music#philosophy #beauty #modern

A F R A— C I S U M (@afra_cisum) által megosztott bejegyzés,

Ezután ismét országot váltott és Párizs után az Egyesült Államokban telepedett le. A Harvard Egyetemen tartotta híressé vált előadás-sorozatát Poétique musicale címen és 1940-ben újra nősült, Vera Bosset vette feleségül.

#stravinsky

History of Music (@historyofmusic2016) által megosztott bejegyzés,

A kalapok különösen boldoggá tették.

#stravinsky

History of Music (@historyofmusic2016) által megosztott bejegyzés,

A francia után, az amerikai állampolgárságot is megkapta és kifejezetten kedvelte korának hírességeit, például John Fitzgerald Kennedy-t.

Yes, you. #stravinsky

Ayd Berón (@chinoenbici) által megosztott bejegyzés,

Az 1950-es évektől kezdve, élete utolsó húsz évében új technikákat alkalmazott, amelyek tömörebbek, erősebb ritmikájúak és harmonikusabbak voltak.

Íróként Alexis Roland-Manuellel közösen összeállította a Zene költészete című könyvét, amiben az a híres állítása szerepel, hogy „a zene önmagán kívül semmit sem képes kifejezni”.

Hazájában, a Szovjetunióban a műveit hosszú ideig nem játszották. 1962-ben, miután rehabilitálták, hazalátogatott szülőföldjére, azonban egészségi állapota folyamatosan romlott, végül 1971-ben hunyt el New Yorkban.

#stravinsky

History of Music (@historyofmusic2016) által megosztott bejegyzés,

Kép: Wikipédia

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64