Baráth Emőke exkluzív szerződést írt alá az Eratóval

Írta: 

Számos, Philippe Jaroussky segítségével felvett album után Baráth Emőke készenáll első szóló lemeze elkészítésére.

Az Erató büszkén jelenti be, hogy exkluzív szerződést írt alá Baráth Emőkével. A fiatal szoprán nem új vendég a kiadónál: Philippe Jaroussky közreműködésével Handel Partenope-ját és a La Storia di Orfeo-t is rögzítették. A legújabb felvétel a francia kontratenorral Gluck Orfeo ed Euridice című darabjából származik és 2018. május 18-án jelent meg. Az első szóló albumon a velencei barokk dallamai szólalnak majd meg, Barbara Strozzi, Francesco Cavalli és Antonio Cesti munkái. A lemez 2019 elején jelenik majd meg.

A Partenope, Gramohpone Baráth-ot „meggyőző és kiváló” énekesként említette. A La Storia di Orfeo méltatta füstös szoprán hangját, amelynek a csillogása finoman villan meg a kormosabb mélységek ellenpontjaként. A Guardian szerint Jaroussky jól illet Baráth Emőke kristálytiszta előadásmódjához.

„Nagyon hálás vagyok a Warnernek ezért a fantasztikus lehetőségért. Mi többre is vágyhatna egy énekes?” – nyilatkozta Baráth. –„Úgy érzem, hogy valami nagyon különlegeset alkothatunk közösen, úgy, hogy közbe megmaradhatok önmagamnak és megmutathatom azt a mély, spirituális köteléket, amelyik a zenéhez fűz. Az első szólóalbumom már a negyedik együttműködésem a Warner Classics & Erato-val. Mindig fantasztikus zenei élményben volt részem, olyan támogató környezetben, amelyet csak elképzelni lehet. Nagyon hálás vagyok azért, hogy együtt kezdtünk dolgozni.”

Esküvő Classic Magazin (@eskuvoclassic) által megosztott bejegyzés,

Baráth Emőke azt is hozzátette:

„A debütáló szólóalbumom nagyon különleges projekt lesz: Barbara Strozzi egy nagyon különleges karakter a zene történetében, akkor amikor a nők, főleg a művészetben tevékenykedő nők nagyon nehéz helyzetben voltak. Minden akadály ellenére az ő tehetsége utat tört magának és a ő a barokk egyik legnagyobb alakjává vált. Lélekben nagyon erős ember lehetett – remélem, ezzel a felvétellel egy kicsit bemutathatom az ő életét és a zenéjét.

Alain Lanceron, a Warner Classics és az Erato elnöke: „Barát Emőke maga a tiszta zene. Virágzó karrierjének elején is lenyűgöző volt a muzikalitása és hangjának szép tónusa, az érzéke a finom árnyalatokhoz, és az a biztonság, ahogyan a zenét szinte mesterségként műveli. Kétség sem fér hozzá, hogy a csúcson tud majd maradni a következő hónapokban és még tovább is. Ezért is választotta ki őt az Erato – aki mindig a jövő csillagai koncentrál – már a 2015-ös Handel Partenope idején arra, hogy a fényt a csodás szólókarrierjére irányítsa.

Raffay Zsofi (@raffayzsofi) által megosztott bejegyzés,

Baráth Emőkéről

A magyar énekesnő zenei karrierje zongora- és hárfatanulással kezdődött. 18 évesen kezdett énekelni Pászthy Júlia kezei alatt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen majd a firenzei Luigi Cherubini konzervatóriumban tökéletesítette a tudását. 2009-ben harmadik helyezést ért el a 44. Antonín Dvořák Nemzetközi Versenyen Csehországban. 2011-ben első helyezést ért el a People’s Choice kategóriában a Második Nemzetközi Barokk Opera Énekversenyen az ausztriai Innsbruckban. Még ugyaneben az évben megnyerte a Verbier Festival Academy Grand Prix-ét Svájcban. Számos mesterkurzuson énekelt, például Barbara Bonney-val, Kiri Te Kanawa-cal, Sass Sylviával, Polgár Lászlóval, Nancy Argentával, Deborag Yorkkal és Stephen Stubbs-szal és a Longy School of Music-ban, Bostonban.

Karrierje elején felkérték szólózni a felújított Állami Operaházba és a Művészetek Palotájába Magyarországon és Bécsben is. Énekelt az Amsterdam’s Concertgeour-ban, a Théâtre des Champs-Elysées, az Opéra Royal de Versailles, a svájci Verbier Fesztiválon, a potsdami Nikolaisaal-ban, a Braunschweig Staatstheater-ben, a Brandenburgi Színházban és a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban. Rendeszeresen fellép a Bostoni Régizene fesztiválon is.

Egyik felfedezője és korai karmestere az idős Alan Curtis volt, aki lehetőséfet adott neki arra, hogy Handel Julius Caesar-jában énekeljen (Sesto szerepr Karina Gauvin-nel és Marie-Nicole Lemieus-szal). Szerepet kapott az Admentóban (Antigoné), az Amadigi di Gaula-ban (Oriana), az Arianna in Cretában (Alceste) és olyan híres helyeken lépett fel, mint a Bécsi Nemzeti Színház és az Audtitori Nacional Madridban.

Kép: Raffay Zsófia

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64