Így „találkozott” Mozart Liszttel

Írta: 

Mozart tizenhét operát szerzett korának szokásos opera-műfajaiban, így született meg az opera egyik legszebb meséje a Varázsfuvola. Ezt az ellentétekkel teli, de mégis vidám, gyöngéd és szenvedélyes darabot pedig a lenyűgöző régi ferihegyi terminál utascsarnokában tekinthette meg az, aki részt vett a Budapesti Tavaszi Fesztivál záróünnepségén.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre a Deák Ferenc térről induló kis Malév retro busszal lehetett kijutni, ami már önmagában hatalmas élmény volt. A terminál minden egyes pontja színpadi játéktérré, illetve nézőtéri sorokká alakult. A lépcsők, a karzatok és a légikikötő szinte minden pontjának szerepe volt a Kodály Filharmónia Debrecen előadásában (Gamza Péter rendezésében).

A Varázsfuvola egy bajba jutott színházigazgató miatt jött létre, akit Schikandernek hívtak. Mozart 1791-ben találkozott vele, amikor bemutatott neki egy költeményt, melyet Wieland balladájából kölcsönzött. Ezt alakították át színpadra és ebből született az a csodálatos mű, melyben a jó és a rossz küzd meg egymással. A Varázsfuvola első szövegkönyvéből csak Papageno és Papagena személyének szerepe maradt meg. Az összes többi szerepet lényegesen átdolgozták a kor szellemének megfelelő stílusban. Ez a stílus 2018-ban egy terminálban is éppolyan átütő sikert ért el, mint anno az 1700-as évek végén.

A szereplők bejárták az egész teret. Papageno például többször megjelent a közönség sorai között és mosolyt csalt a nézők arcára. A szünetben lehetőség volt elgondolkodni az első felvonáson a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es termináljának teraszán. Érdekesség, hogy maga a repülőtér a Budai Várral van azonos magasságban, ahol régen szőlőtermesztés zajlott. Egy utazás legalább annyi izgalommal, kalanddal és várakozással teli, mint maga az opera.

A műben megjelenő szenvedélyes szerelem Tamino és Pamina között, a vidámság megtestesítése Papageno és Papagena között, a tündérek légies triója és Monostatos komikus dühe ellentétben áll Tamino beavatási szertartásával, ahol Mozart varázslómese helyett ezoterikus jelentést adott a műnek.

A Varázsfuvola szerkezetét tekintve lehetővé teszi, hogy különlegesebbnél különlegesebb helyszíneken jelenjen meg. Így szerepelt már bulinegyedben, mozgó színpaddal, vegyítették kabaréval, animációval és koncerttel is. Ez persze mit sem változtat örök érvényű mondanivalóján, melyet egyszerre élvezhet felnőtt és gyermek egyaránt.

Kép: Hrotkó Bálint / BTF, Ribáry Manuéla, Wikipédia

Forrás: Michel Parouty: Mozart, aimé des dieux

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64