A zene és a memória kapcsolata

Írta: 

Miért maradnak meg bennünk sokkal erősebben a fiatalkorunkban hallgatott zenék? Miért idéz fel bennünk sokkal erősebb emlékeket ez a korszak? Ennek jártunk most utána Dr. Catherine Loveday kognitív neuropszichológussal.

Az angliai pszichológusnő negyvenedik születésnapjára azt kérte a barátaitól, hogy írják le, mi a tíz legkedvesebb daluk számukra, illetve azt is írják oda, hogy miért pont azokat választották. Mint szakember, nem tudta nem észre venni, hogy még a legkülönbözőbb zenei ízléssel rendelkező barátai is a tinédzserkorukban hallgatott zenék közül válogattak leginkább. Ennek pedig az emlékezeti kiugrás (pszichológiai jelenség) az oka.

Mi az emlékezeti kiugrás?

Az önéletrajzi emlékezeten belüli fogalom. A felnőttek emlékezőképességének azon tulajdonsága, miként képesek visszaemlékezni a serdülőkorukra, illetve a fiatal felnőttkorukra.

A kora gyermekkorból alig tudunk emlékeket felidézni. A kisgyermekkori amnéziával kapcsolatos egyik érdekes magyarázat a freudi elmélet, miszerint az itt szerzett emlékeket a tudatalattinkba száműzzük. Ezzel szemben a serdülőkortól a fiatal felnőttkorig - körülbelül 10-15-től 25-30 éves korig – jelentősen több emléket vagyunk képesek előhívni, mint bármely más életperiódusokból.

Az emlékezeti kiugrás hatásának köszönhető, hogy jobban emlékszünk egy papírra felírt lista utolsó szavaira, illetve az is, hogy gyorsabban ismerjük fel a dallamokat ebből a kamasz vagy fiatal felnőttkorból.

Miért olyan erősek ezek az emlékek?

Memóriánk 10 és 30 éves korunk között a leghatékonyabb és ebben az időszakban tapasztaljuk meg a legfontosabb dolgokat is. Életre szóló barátságokat kötünk, lázadunk, önmegfigyeléseket végzünk, megismerjük az első szerelem érzését, egyszóval keressük az identitásunkat. Útkeresés közben pedig mindenféle zenei hatás ér minket, azonban ezek a zenei élmények lesznek általában a legerősebbek életünk során. Ilyen lehet egy vonatúton hallgatott album, az első nyaraláson hallgatott dal vagy egy koncertélmény. Alig néhány hangból felismerjük ezeket a zenéket, mivel ebben a korban rettentő fontos szerepet játszanak az általunk hallgatott dallamok.

A zene befolyásolja az érzelmeinket: hol felerősíti a bennünk dúló érzelmi hullámvasutat, hol pedig épphogy csillapítja. Összekapcsoljuk őket személyekkel és helyszínekkel. Kamaszkori kapcsolatainkban szinte minden eseményhez, családtaghoz, baráthoz, tanárhoz vagy szerelemhez van egy zenei választásunk. És az sem véletlen, hogy vannak zenék, melyeket nagyszüleinktől ismerünk meg és így visszük tovább generációról-generációra.

Az emlékezeti működés teszi lehetővé, hogy képesek vagyunk a múlt élményeit, tárgyait, jelenségeit megőrizni tudatunkban, és újra látva, hallva, érezve azokat felismerni vagy csupán az emlékképekre támaszkodva előhívni azokat.

Kép: Pexels/Tookapic

Forrás

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64