Közeleg a magyar film napja

Írta: 

Vetítések, élőzene, filmes workshop, beszélgetések és retro buli – már javában készülnek a mozik, filmes szervezetek és filmforgalmazók.

Az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást 117 évvel ezelőtt 1901. április 30-án mutatták be az Uránia Tudományos Színházban, a mai Uránia Nemzeti Filmszínházban. A korabeli sztárok közreműködésével az Uránia tetőteraszán felvett alkotás időközben megsemmisült, emlékét az Uránia kávézójában kiállítás idézi meg korabeli plakátokkal és képeslapokkal az Országos Széchenyi Könyvtár közreműködésével. Szintén A táncz emlékére több táncos produkció is vászonra kerül a nap folyamán a Filmszínházban.

A program délelőtt a Szaffi (1985) című klasszikus rajzfilmmel indul. Dargay Attila Jókai Mór kisregényéből készült felejthetetlen meséje, a nemes úrfi és a török pasa lányának szívmelengető története 21. századi kép- és hangminőségben lesz látható a filmvásznon. Ezután a kisebbek filmrajzoló, filmjátszó és a legmodernebb technikát használó "virtual reality" foglalkozásokon vehetnek részt (azért a nagyobbaknak is érdemes lesz megnézni).

Mit láthatunk még?

A nap folyamán levetítik a Kincsem című filmet is, majd a legtöbbet díjazott magyar színésznő, Törőcsik Mari főszereplésével a Vasvirág című alkotást láthatják az érdeklődők. A filmszínházban Darvas Ferenc kíséri zongorán A tánczosnő (Garas Márton, 1918) című ritkán látható némafilmet. A Filmarchívum kincseiből ezzel párhuzamosan 16 mm-es vetítőről peregnek régi filmritkaságok. Aki még nem volt ilyen filmvetítésen, annak szívből ajánljuk, mivel olyan valóban olyan érzés, mintha visszarepülnénk az időben.

Jöhet egy kis „Su-su bolondság?”

A filmnapot a 90-es évek felejthetetlen kultfilmjével, a Csinibabával zárják. A vetítésre ezen a napon 182 forintért lehet jegyet váltani - pont annyiért, amennyiért a premier évében. A vetítés előtt Lévai Balázs beszélget a rendezővel és a szereplőkkel. Aki pedig leginkább a film stílusának megfelelően öltözik fel, azt meglepetés várja és a film után pedig retro bulit rendeznek a film slágereire.

A programhoz eddig országszerte több mint száz szervezet és vetítőhely csatlakozott, köztük az Art Mozi Egyesület, a Budapest Film, a Cinema City, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Filmakadémia és az Uránia Nemzeti Filmszínház.

Kép: Unsplash/Kilyan Sockalingum

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64