A bátor kísérletező: Concerto Budapest

Írta: 

Nagyot szólt a Concerto Budapest múlt heti sajtótájékoztatója, ahol a részletes program mellett lehullt a lepel a zenekar új formációjáról is. Megalakult a Liget Ensemble, melynek első koncertjét május 28-án, Ligeti György születésnapján mutatják be a nagyközönségnek.

Ligeti György özvegye, Ligeti Vera és fia, Lukas Ligeti a Concerto Budapestnek adományozta a Ligeti nevet, így a napjainkra klasszikussá érett darabok kerülnek terítékre. Skype-os kapcsolás keretében Keller András mellett Rácz Zoltán művészeti vezető is jelen volt a nagy pillanatban, azonban a hírt Keller András jelentette be. A Liget Ensemble elsősorban a Concerto Budapest zenészeire épül, de számítanak azokra is, akik az elmúlt évtizedekben a kortárs zene előadásában kiemelkedő tevékenységet folytattak.

A formáció létrehozását több év készülődés és munka előzte meg, mely során különös figyelmet fordítottak a magyar zeneművészet hagyományaira és új magyar művek bemutatására is.

A május 28-i, Hommage à Ligeti bemutatkozó koncert programja:

  • Igor Stravinsky: Fúvósszimfóniák
  • Ligeti György: Kammerkonzert
  • Kurtág György: Jelek, játékok, üzenetek

Mit hoz az elkövetkezendő évad?

Profizmust, nemzetközi sztárokat, és két új bérlettípust. A már ismert #Volumenek, #Favoritok, #Magyar Kincsek és #Manó mellett a világhírű vendégművészek válogatását kínáló #Csillagok és #Géniuszok bérletek is szerepelnek a kínálatban.

Először lesz a Concerto Budapest vendége Andrej Korobejnyikov zongoraművész és Clara-Jumi Kang hegedűművész, ismét fellép mások mellett Isabelle Faust hegedűművész, Borisz Berezovszkij zongoraművész és Steven Isserlis csellista, Nikolaj Znaidernek és Arvid Engegard pedig ezúttal karmesterként áll színpadra.

A hangversenyek fellépője lesz Perényi Miklós gordonkaművész, Ránki Dezső, Várjon Dénes és Bogányi Gergely zongoraművészek, együtt muzsikálnak majd az ifjú Ránki Fülöppel és Berecz Mihállyal is. Haydn A Teremtés oratóriumát Rost Andrea, Sebestyén Miklós, Rab Gyula és a Purcell Kórus tolmácsolásában hallhatják az érdeklődők. Keller András kitért arra is, hogy első alkalommal dirigálja Csajkovszkij VI. (h-moll Patetikus) szimfóniáját, amely elé nagy várakozással tekint.

A zenekar missziója

A Concerto Budapest vállaltan és büszkén magyar nagyzenekar, dedikált misszióval és saját, jellegzetes hanggal. A művészeti vezető, Keller András kiemelten fontosnak tartja, hogy a megszokott helyszíneken kívül új színtereken és vidéken is egyre többször megszólaljon.

Ahhoz, hogy megérthessük Bartókot vagy a többi más zeneszerző munkáit, szellemi erőfeszítésekre van szükség és a kultúrának ma olyan ágai népszerűbbek, amelyek nem igényelnek jelentős szellemi energiát vagy befektetést a közönöség részéről. Én úgy gondolom, hogy ahhoz, hogy egy értékesebb világban élhessünk, erőfeszítéseket kell tennünk.

 

Emellett a legfontosabb misszió számomra az, hogy azt a tanítást, amit a mestereimtől kaptam azt megpróbáljam, továbbadni. Olyan szerencsés vagyok, hogy a Zeneakadémia „aranykorában” lehettem növendék és olyan utolérhetetlen zenészek tanítottak, mint Kurtág György vagy Rados Ferenc. Kurtág György a tiszteletbeli elnöke a Concerto Budapestnek és Rados Ferenc napjainkban az egyik legelismertebb zenepedagógus Európában. A Concerto-ban a mindennapi munkámhoz tartozik a tanítás, erről szól a munkám nagy része. Egy-egy próbán megtörténik, hogy 2-3 hangon vacakolunk. Ez egyszerűen azért van, mert engem is így tanítottak. Addig bütyköljük a hangokat, amíg meg nem találjuk az igazát. - mondta Keller.

 

A több mint 100 éves múltra visszatekintő zenekarhoz tíz éve csatlakozott Keller András, mint dirigens és hegedűművész. 5 éve állami fenntartás alatt van a zenekar, sok-sok fiatal zenésszel, ezért a művészeti vezető arra kérte a magyar kormányt, hogy támogassák a fiatal művészeket és a zenekart, hogy versenyképes jövedelemmel rendelkezhessenek. A hosszútávú foglalkoztatásukhoz szükséges, hogy biztonságos munkahelyet tudjunk nekik teremteni – tette hozzá Keller, hozzáfűzve: a Concerto Budapest több mint 70 koncerten, 55 különböző koncertműsorral lép a közönség elé Magyarországon és a világon a következő évadban. Ez nemzetközi összehasonlításban is rendkívüli teljesítmény, különösképpen úgy, hogy ebben az ősbemutatók, a világsztárokkal való közös munka is benne értendő, a külföldi koncertek, az ismeretlen magyar zenei kincsek, a kortárszenei bemutatók és a klasszikus mainstream repertoár mellett.

Kép: Benkő Sándor, Fejér Gábor, Ribáry Manuéla

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64