Scherer Péter: Lehet a sors ellen menni?

Írta: 

Nyitány című műsorunkban Scherer Péter színész mesélt a Leonce és Léna című darabról, sorsról, a Nézőművészeti Kft. rendezési szempontjairól, az alternatív színházak szerepéről és a társadalmi problémákat érintő kérdésekről.


A Leonce és Léna egy nagyon furcsa szerelmestörténet. Két fiatal egy kényszerházasság elől szökik meg, hogy aztán némi bolyongás után egymásba fussanak és kiderüljön, hogy eredetileg is egymásnak szánták őket. Az Álmoskönyv szerint nem jelent jót, ha a sorsunk ellen megyünk, mert ellene lehet menni a szülőknek, a társadalomnak, nade a sorsunknak? Az ilyennek a drámairodalomban tragikus vége szokott lenni. Vegyük csak példának a Rómeó és Júliát, melynek csodálatos az üzenete, hiszen a szerelem mindent visz, de azért az esetek nagy többségében ilyen fiatalon nem szoktunk belehalni a szerelembe.

„A színház egy olyan hely, ahol azokról a dolgokról lehet beszélni, amik izgatják az embert, de valahol mélyen el vannak nyomva. Ilyen lehet például egy családi konfliktus, ami minden embernek van az életében, de azok a csodálatos drámaírók – Csehovtól Shakespeare-ig, akik ezeket jól tudták megírni, kibontani.”

Scherer Péter arról is beszélt, hogy hogyan lehet bemutatni az unalmat a színpadon.

„Azt szokták mondani, hogy a színpadon az unalmat nem lehet unalmasan játszani. Ha te unatkozol a színen az akkor jó, ha én halálosan élvezem és izgulok és nézem, hogy te, hogyan unatkozol. Ez, ha fedésbe kerül az igazi unalommal, semmittevéssel, valamint a darabban senki nem tesz semmit az nem olyan jó.” – mondja Péter.

A drámákon kívül fiataloknak szóló darabokkal is foglalkozik Scherer Péter, melyekben komoly témákat érintenek. Ilyen az alkoholprobléma, drogfüggőség vagy éppenséggel a családon belüli erőszak. A „Soha senkinek-ben” egy nagypapa kikezd a 15 éves unokájával. A darab különlegessége, hogy két színész játssza el az összes szerepet, így a képzeletünkre van bízva, hogy pontosan hogyan is néznek ki a szereplők. Az előadást követően mindig van egy a darabot feldolgozó beszélgetés.

És hogy mi lesz a vége Leonce és Léna kapcsolatának? A teljes beszélgetésből ez is kiderül.

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64