Kultúrcseppek a zene jegyében

Írta: 

Körképet adunk a héten történt legfontosabb zenei hírekkel kapcsolatban. Felsőbe járó gyermekeinknek jó hír, hogy még lehet jelentkezni a Magyar Rádió Gyermekkórusába, könyv jelenik meg Schubert életéről, elkezdődik a Virtuózok című tévéműsor, Costin Soare Magyarországon koncertezik, május 5-én ingyenes programokkal vár minket a Pesti Vígadó és megismerhetjük az idei állami zenei ösztöndíjasokat is. Tartsanak velünk!

Costin Soare román gitárművész ad koncertet Szegeden

Paganinitől Piazzolláig címmel ad koncertet Costin Soare román gitárművész szombaton a Román Kulturális Intézet szegedi fiókintézetében. A műsorban Niccoló Paganini, Francisco Tárrega, Isaac Albeniz, Heitor Villa-Lobos, Manuel de Falla és Astor Piazzolla művei szólalnak meg.

Costin Soare az egyik legaktívabb román művész, akinél a sikeres koncertkarrier szerencsés módon ötvöződik a pedagógiai tevékenységgel. A művész a bukaresti Dinu Lipatti Zeneakadémia professzora, a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem docense, a Gitár Esték Nemzetközi Fesztivál művészeti vezetője. Két albuma jelent meg, 2017-ben Twenty Shades of Music címmel a fuvolista Ion Bogdan Stefanescu közreműködésével és egy szólólemeze 2014-ben Noktürnök és táncok címmel.

Huszonöten vehettek át állami zenei ösztöndíjat

Három kategóriában huszonöt fiatal vehetett át állami zenei ösztöndíjat szerdán a budapesti Zenekadémián, ahol a díjazottak gálakoncerten mutatkoztak be.

  • Fischer Annie zenei-előadóművészeti ösztöndíjban tizennégyen részesülnek: Baranyai Barnabás (gordonka), Devich Benedek (nagybőgő), Dolfin Balázs (gordonka), Drahos Rebeka (fuvola), Janca Dániel (ütőhangszerek), Lukács Gergely (tuba), Molnár Anna (ének/mezzoszoprán), Rigó Ronald (zongora), Scheuring Kata (fuvola), Soós Máté (hegedű), Szabó Marcell (zongora), Tabajdi Ádám (orgona), Tóka Ágoston (orgona) és Zemlényi Eszter (ének/koloratúrszoprán).
  • Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjat érdemelt ki Bögöthy Ádám Viktor (nagybőgő), Hofecker Dániel (trombita) és Rafael Márió (zongora), míg Kodály Zoltán-ösztöndíjat hét muzikológus, Bukáné Kaskötő Marietta, Kekkné Horváth Adél, Loch Gergely, Németh Zsombor Tamás, Sanda Anna Eszter, Szabó Ferenc János és Vászka Anikó, valamint Lustyik Ákos Gergő zeneszerző vehet át.

A fiatalok három különböző kategóriában pályázhattak a 12 hónapra szóló anyagi támogatásra, amely idén szeptembertől havi 200 ezer forintra emelkedik a korábbi 100 ezer forintról.

Május 5-én ingyenesen lesz látogatható a Pesti Vígadó

Számos ingyenes programmal várják a látogatókat a Nyitott Ház Fesztivál keretében a Pesti Vígadóban. Vezetett túrákon bejárhatjuk az épületet, kiállításokat nézhetünk meg, workshop-okon vehetünk részt. A gyerekeknek külön foglalkozások lesznek. Lesz még tánc, gasztronómia, artisták, Pátkai Rozina koncert és még sok minden más. A programokra április 16-án éjféltől lehet regisztrálni: ITT

Még lehet jelentkezni a Magyar Rádió Gyermekkórusához

Felvételt hirdet leendő felsőbb osztályokba járó, zene iránt fogékony fiúk és lányok részére a Magyar Rádió Gyermekkórusának otthont adó Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola.

A meghallgatás időpontja április 26-án lesz. A jelentkezők szakértő karnagyok előtt adhatják elő kedvenc dalaikat és mutathatják meg ritmusérzéküket. A felvételt nyert gyerekek tanulmányaikat a Marczibányi téri iskolában kezdhetik meg. A kórus tagjai számára a kórusképzés, az egyenruha, az utazások és a hangszeres oktatás ingyenesek, mivel ezek anyagi fedezetét az MRME biztosítja.

A mai napon megkezdődik Virtuózok negyedik évada

A Virtuózok valódi értékeket és igazi művészeket mutat be 21. századi körülmények között, ezáltal számos nézővel - fiatalokkal és idősekkel egyaránt - ismerteti meg a klasszikus zene szépségét. Az adásokat a Duna Televízióban és az M5 kulturális csatornán láthatjuk.

A zsűri tagja idén is Miklósa Erika Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes; Batta András Erkel Ferenc-díjas és Széchenyi-díjas zenetörténész, egyetemi tanár; Kesselyák Gergely, Liszt Ferenc-díjas karmester, Érdemes Művész, a Magyar Állami Operaház tagja; Balázs János Liszt- és Junior Prima-díjas zongoraművész, Érdemes Művész és Várdai István Liszt-díjas csellóművész.

Ismerjük meg Batta Andrást a Rendhagyó Zenetörténetek legutóbbi részéből:

Schubert életéről újabb titkok derülnek ki

Április 16-án új könyv jelenik meg Schubert életéről az egyik legnagyobb életrajzkutatójának tollából. Christopher H. Gibbs könyvét végre magyar nyelven is olvashatjuk. Szó lesz benne zenéjéről, módszereiről, Beethovennel való kapcsolatáról. A szerző kifejezetten törekedett arra, hogy maníroktól és túlzásoktól mentesen mutassa be a 19. század egyik legnagyobb zeneszerzőjét.

Kép: Stocksnap/Javier Molina, Wikipédia: Thaler Tamas

Forrás

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64