Vigyázz, kész, dallamtapadás!

Írta: 

Talán sokan nem is gondolnák, hogy bizony egy klasszikus zenei darab is órákig, napokig, de akár hetekig sem megy ki a fejünkből. Bármennyire is próbáljuk elterelni a gondolatainkat a zene továbbra is ott motoszkál a fejünkben. És hogy miről van? A dallamtapadásról. Összeszedtük a „legbosszantóbb” zeneműveket, hogy borzoljuk egy kicsit a kedélyeket.

Tudósok már sokszor sokféleképpen próbálták kideríteni, hogy mi okozza a dallamtapadást, de a rejtélyt még nem tudták pontosan megfejteni. Az biztos, hogy akkor akad el egy dallam a fejünkben, amikor valamilyen érzelmileg érintettek vagyunk. Persze ez nagyon szubjektív, hiszen mindenkit más és más zene érint meg, ráadásul a zenének mindössze 15-30 másodpernyi ideje marad meg a fülünkben. Vannak azonban olyan emberek, akiknél kialakulhat a krónikus dallamtapadás, ami már cseppet sem olyan szórakoztató.

Következzen egy 5-ös toplista, azokról a klasszikus zenei művekről, amit mindenki csak saját felelősségére hallgasson meg!

5. Lakmé: Virág-duett

Léo Delibes operájának (Lakmé) egyik legismertebb muzsikája az első felvonásban elhangzó Virág-duett. Bár a Lakmé nem tartozik az operairodalom legnagyobb remekművei közé, azonban fennáll a dallamtapadás esélye.

4. Händel Messiás, Hallelujah

Aki énekelt valaha kórusban, az biztos találkozott Händel igazán dallamtapadós oratóriumával. A rendkívül grandiózus mű Händel egyik főműve és 1742-ben mutatták be Dublinban egy árvaház javára.

3. Richard Wagner: Walkür

A walkür Richard Wagner egyik háromfelvonásos operája, A Nibelung gyűrűje tetralógiájának második része. Nemrég írtunk az építészet és a zene kapcsán Wagnerről. Ő volt az, aki megnövelte a zenekari árok méretét, hogy több alacsonyan fekvő hangszert tudjon elhelyezni. Persze ettől még a dal éppúgy tapadós!

2. Beethoven: Holdfény-szonáta

Zongoristanövendékek sokaságának okozott nem kevés kellemetlenséget, ennek a darabnak a tanulása. Nem feltétlenül a nehézsége, hanem maga a dallam miatt. Kevésbé ismeretes a szonáta első tételének az a másik interpretációja, amely állítólag magától a zeneköltőtől származott (egy elveszett levelében utalva erre): eszerint J. G. Seume Die Beterin Az imádkozó leány című költeménye ihlette a második "fantáziaszonáta" Adagióját. Mindenesetre a Holdfény-szonáta előadóinak extra taps jár!

Ravel: Bolero

A legenda szerint azoknak a pároknak, akiknek a Bolero hallgatása ideje alatt összeér a kezük kiegyensúlyozott a szexuális életük. Ezt nem tudhatjuk biztosan, de érdemes körbenézni legközelebb a koncertteremben. Azonban ez mit sem változtat azon, hogy a Bolero egy ideig biztosan nem fog kimenni a fejünkből, sőt ez esetben a dalhoz készített remek animáció sem.

+1 Grieg: A hegyi király barlangjában

A dallam, amely minden karácsonykor és számtalan filmben is felcsendül. Egyszerűen lehetetlen tőle megszabadulni.

Kép: Freepik/asier_relampagoestudioa

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64