Újraértelmezés vagy polgárpukkasztás?

Írta: 

Egyetlen DJ is képes arra, hogy hatalmas partit csináljon egy fesztiválon vagy egy klubban, de mi történik akkor, ha összeáll 30 a legjobbak közül? Ha Mozart most élne, vajon ő is megpörgetné a lemezeket? Ezt nem tudhatjuk, de azt igen, hogy a lemezlovasok tehetségüket ezúttal szimfonikus zenekarokban kamatoztatják. A japán Bakelitlemez Nap alkalmából a Technics cég felkérésére alakult meg a világ első szimfonikus zenekara, azaz a Lemezlovas Filmharmónia. A kezdeményezés célja, hogy újrakeverjék a zenetörténet egyik legfontosabb felvételét.

A „lemezmanipulátorok" konzorciumának tagjai Mendelssohn e-moll concertójának a New York-i Filharmonikusok és Nathan Milstein hegedűművész által feldolgozott verzióját szkreccselték és keverték újra. Ez a darab volt egyébként a világon elsőként kiadott bakelit nagylemez még 1948-ban. A DJ-k mindegyike modern, hangeffektus-manipuláló és mixelő eszközökkel alakította át a hetvenéves lemez hanganyagát, valamint használta a Technics legendás SL-1200 szériájú analóg lejátszóját, melynek gyártását egyébként a cég 2010-ben felfüggesztette. A lemezlovas közösség örömére a Technics a márkát 2016-ban a limitált kiadású SL-1200GE és SL-1200G keverőpultok bemutatásával élesztette újjá.

Most kezdődik csak a jó!

Március 20-án ünnepeljük az LP formáció kereskedelmi forgalomba hozatalának 67. évfordulóját és ez az év lehet az LP feltámadása is az ázsiai országokban. Tavaly a Sony Music bejelentette, hogy 2018 tavaszán újra elkezdenek bakelit lemezeket árusítani Japánban, a cég szerint az új technológia segített a korábban elavult(nak hitt) modell felélesztésében. „Vannak emberek, akik megveszik a bakelitlemezeket, miután meghallgatták a számokat a különböző streaming szolgáltatásokon. Ha tetszik nekik, akkor szeretnék birtokolni egy kézzelfogható, analóg formátumban." - mondta Aiichiro Furukawa, a Sony Music vállalati alelnöke 2017-ben egy, a Sony bejelentésével kapcsolatos interjúban.A Lemezlovas Filharmónia Zenekar olyan, mintha bosszút esküdött volna a világ DJ-i ellen. Összehoztak számos bajnokot az elmúlt több, mint 20 évből és kevertek egy oltári jó diszkó mix lemezt (Disco Mix Club). A 2017-es világbajnok lemezlovasok között van DJ Rena, aki 12 évesen a legfiatalabb, aki valaha elnyerte ezt a díjat, és ezzel csatlakozott a többi bajnokhoz, DJ Switch-hez, DJ Swamp-hoz, DJ Kentaro-hoz, és DJ QBert-hez, többek között.

Nem csak arról van szó, hogy a Sony megpengeti kicsit a nosztalgikus szívek húrjait, hanem 2005 óta növekszik a bakelitek eladása. 2015-ben a bakelit eladások nagyobb vagyont generáltak, mint a hirdetésalapú streaming szolgáltatások a zeneiparban. Most a bakelit az egész zene szakma közepe.

A Lemezlovas Filharmónia Zenekar munkáit megnézhetjük ezen a honlapon, illetve az alábbi videóban.

Képek: INNEN, Unsplash/Dalibor Bosnjakovic

Forrás: INNEN

 

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64