Muszorgszkij életének képei

Írta: 

Az érzékeny lelkű zeneszerző 1839. március 21-én született Karevóban. Már hét éves korában feltűnően tehetséges volt, de az édesapja katonai pályára szánta. Szülei kérésének egy ideig nem mondott ellent, de katonai tanulmányaival párhuzamosan folytatta a zenei képzését. Bár a hadseregből kilépett, ennek köszönhetően ismerkedett meg kortárs írókkal, költőkkel, zenészekkel. 1856-ban tagja lett az Orosz ötöknek, céljuk a nemzeti romantikus zenei stílus erősítése volt.

Műveiben elsősorban a zenei realizmus és a drámai igazság jelenik meg. Az emberi lélek gyarlóságát és nagyságát egyaránt nagyszerűen képes volt érzékeltetni.

"Azt akarom, hogy szereplőim pontosan úgy beszéljenek a színpadon,

ahogy az emberek a való életben: túlzás és torzítás nélkül,

és olyan zenét akarok írni, amely a velejéig művészi…

Az én tervem az élet melódiája, nem a klasszicizmusé."

Nézzük meg hét fontos művét!

Éj a kopár hegyen

Többen úgy gondolják, hogy Muszorgszkij egy éjszaka alatt írta meg ezt a művét. Az eredeti változat kevésbé ismert, mint a Rimszkij-Korszakov verzió. A maga korában kifejezetten divatosnak számítottak a nyitó akkordjai.

Boris Godunov

A Borisz Godunov Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij operája, melyet Puskin azonos című drámája nyomán írt, a szövegkönyv is az ő munkája. Nagy közönségsikert aratott, de a kritikusok fanyalogva fogadták. Mindenesetre ma már folyamatosan az Operaházak repertoárja között van.

Egy kiállítás képei

Az Egy kiállítás képeit barátja, Viktor Hartmann posztumusz kiállításának ihletésére írta 1874-ben.

Hovanscsina

Nagyszerű opera, sok kiemelkedő résszel. Muszorgszkij közel tíz évig dolgozott a Hovanscsinán, de végül nem tudta befejezni. Elkészítette az opera teljes zenei anyagát, de csak a III. és a IV. felvonás két jelenetét hangszerelte meg. Rimszkij-Korszakov volt az, aki elhatározta, hogy befejezi egykori barátja művét, ám sok részét kihúzta és a maga stílusára formálta.

Szalambó

Goethe szerint ennek a Muszorgszkij operának a fénypontja ez a csodálatos kórus. Sajnos az alkoholizmusa miatt nem tudta befejezni a művet. Eredetileg négyfelvonásosnak tervezte, de csak hat képet készített el belőle, ebből háromnak a hangszerelését is.

Könnycsepp

Könnycsepp című zongoraművében zseniálisan megmutatta tehetségét, érzékenységét. Az egyik legszebb dal, amit valaha szerzett.

Szénakherib pusztulása

Muszorgszkij legjobb kórusművét Byron híres költeménye ihletette. Az angol nyelvű verset Radnóti Miklós fordította.

Sénakherib pusztulása 

Mint farkas a nyájra, lezúdul a vad

asszír had arany, bibor ékek alatt;

s csillagzik a dárda, akár ha a mély

Galiléa egén kivirágzik az éj.

 

Mint erdei lomb kora nyár derekán,

a had úgy zizegett a nap alkonyatán,

s mint erdei lomb, ha leverte az ősz,

hajnalra leverve hevert az erős.

 

Mert jött a Halál komor angyala, várt,

s arcukba lehelt feketén s tovaszállt;

nem mozdul a férfi, az éjbe mered,

páncélja se rezzen a szíve felett.

 

Kép: INNEN

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64