Okosabb lesz a gyerek, ha Mozartot hallgat?

Írta: 

Kismamáknak gyakran javasolják, hogy ők maguk, illetve a magzat is hallgasson klasszikus zenét, különösen Mozartot. A zene jótékony hatásait már mindannyian megtapasztalhattuk, sőt már tudományosan is bebizonyították, hogy a klasszikus zene növeli az életörömünket, az életbe vetett hitünket. De mi a helyzet Mozarttal?

Az ún. Mozart-effektus szerint azok a gyerekek, akik folyton Mozartot hallgatnak sokkal intelligensebbek lesznek a társaiknál. Vannak szülők, akik egészen elképesztő módszerekhez nyúltak, például a hüvelyen keresztül hallgattatták a zenét a fejlődő magzattal. Ezzel azért is kell vigyázni, mert egyáltalán nem mindegy, hogy milyen hangerővel hallgatják a kicsik a zenét. Mivel a magzatok már a 16. héttől kezdve hallanak, így nyugodtan lehet nekik énekelni, beszélni, de már egy 100 dB-eles hangerő is felgyorsítja a magzat szívverését. Bár az anyaméh csökkenti a zajhatásokat, de nem szükséges közvetlenül a hasunkra helyezni a hangszórót ahhoz, hogy gyermekünk a zenének köszönhetően is fejlődjön.

Tudományos bizonyítékok

Mikhail Lazarev professzor kutatása szerint gyorsabban fejlődnek, azok a babák, akik rendszeresen hallgatnak zenét, sőt Michel Clemens pszichológus is végzett ezzel kapcsolatos kutatásokat. Megállapította, hogy Mozart zenéje megnyugtatja a magzatokat és a kisbabákat is, ellenben mondjuk Wagner vagy Brahms zenéjével. Alapvetően a klasszikus zene jó hatása kétségtelen, de nem mindegy, hogy mely műveket hallgatjuk. A romantikus zene fejleszti a kreativitásunkat, a lassú zenék pedig csökkentik a pulzusunkat, a légzésünket.

Mi a helyzet a Mozart-effektussal?

Nincs tudományos bizonyíték, hogy okosabbak és intelligensebbek lesznek a gyerekeink Mozart zenéjétől. 2007-ben a Német Oktatási és Kutatási Minisztérium megbízott egy teljes szakértői csoportot, de nem találtak megdönthetetlen bizonyítékot. Persze ez még nem ok arra, hogy az összes Mozart CD-ket a kukába dobjuk, hiszen annyit azért sikerült kideríteni, hogy abszolút pozitív hatással lehet az értelmi fejlődésre és rövid távon a térbeli-logikai érzékelés is javulni fog. Arról nem is beszélve, hogy már Kodály is megfogalmazta, hogy a „Zene mindenkié!”, így a magzatoké is!

 

Kép: Unsplash/ Chris Benson

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64