A 9 legszebb idézet zeneszerzők szerelmes leveleiből

Írta: 

A történelem legnagyobb zeneszerzői nem csak a muzsika terén alkottak maradandót: sokan közülük nem csak a hangjegyekkel, de a szavakkal is mesterien bántak. Ennek bizonyítékai a ránk maradt szerelmes levelek. Pillantsunk be a titkos sorok közé!

Mozart Constanze-nak, a feleségének

„Csókok lenyűgöző özöne repdes körülötted. Tömegeiket látom... Milliószor csókollak téged.”

Robert Schumann írja feleségének, Clara-nak (aki maga is kiváló zongorista és zeneszerző volt):

„Te vagy a jobb kezem, és neked, neked nagyon kell vigyáznod magadra, hogy ne történhessen semmi sem veled!”

Ez az idézet az egyik leghíresebb zenei körökben szövődött párkapcsolatból való. Robert Schumann mélységesen beleszeretett Calra Wieck-be, aki a kora egyik legsikeresebb zongoristája volt. A lány apja azonban kezdettől fogva tiltakozott a kapcsolatuk ellen.

Berlioz írja Harriet Smithsonról

Berlioz fülig beleszeretett Harriet Smithson szoprán énekesnőbe, annak ellenére, hogy a hölgyet csak a színpadi fellépések során láthatta és még csak egymás nyelvét sem beszélték. A pár végül összeházasodott, de a viszonyuk katasztrofális volt.

„Gyengéd és mély szerelemmel szeretem őt. Most, hogy megoszthatjuk ezt az érzést, nincs benne az az ijesztő keserűség, mint az első 5 évben.”

Wagner naplójában Cosimához

„Honnan jön a boldogság? Honnan származik a vágy? A Szerelemből? Igen, Lelkem, abból a szerelemből, amellyel Téged, a feleségemet szeretem.”

Wagner kapcsolata éppen bimbózóban volt Cosimával. A pár később összeházasodott és gyermekeik is születtek, közöttük egy kislány, akit Isoldának és egy fiú, akit Siegfriednek neveztek.

Beethoven az ő „Halhatatlan szerelmesének”

1812-ben a zeneszerző egy pályatársának írt először egy névtelen nőről, akit „Hallhatatlan szerelmesnek” nevezett. A kutatók ma úgy gondolják, hogy Josephine von Brunsvik grófnőről lehetett szó, de Beethoven sosem küldte el azt a bizonyos levelet...

„A gondolataim feléd repülnek, Hallhatatlan szerelmesem... Nem tudok nélküled egész emberként, sem sehogyan sem élni.”

Janáček Kamila Stösslovához

Élete vége felé Leos Janáček cseh zeneszerző beleszeretett egy sokkal fiatalabb hölgybe, akit Kamilának hívtak. A kettejük levélváltásai ihlették a művész „Bensőséges levelek” című kvartettjét.

„A jó szíved, az érzéseid önzetlensége, a megjelenésed elkápráztatott, teljes természetességében. Mindezekkel egészen megszédítesz engem.”

Benjamin Britten Peter Pearshez.

Benjamin Britten írja párjának, a tenor Peter Pears-nek:

„Édes szívem – olyan borzasztóan szeretlek... te vagy a legnagyobb művész, aki valaha élt.” 

Csajkovszkij Vladimir Davydovnak

Csajkovszkij unokaöccse Valdimir Davydov (akit Bob-ként is ismernek) a zeneszerző házában élt éveken át – Csajkovszkij pedig a szerezményeinek jogait is átruházta rá a végakaratában. Ez a néhány sor Csajkovszkij egyik hozzá írott leveléből származik:

„A gondolat, hogy ez a papír majd a kezedbe kerül, örömmel tölt el engem.”

Brahms Clara Schumannhoz:

Johannes Brahms mélyen beleszeretett Clara Schumannba, aki sajnos akkor már Robert Schumann felesége volt, vagyis éppen Brahms legjobb barátjáé. A történészek sem tudnak megegyezni abban, vajon mennyire engedték szabadjára az érzelmeiket, de az alábbi idézet is eléggé titokzatos:

„Remélem, olyan gyengéden tudok írni neked, mint amennyire gyengéden szeretlek téged, és remélem, számba tudom venni mindazt a jót, amit kívánok neked”
 
Forrás: ITT
Képek: Pexels,Ylanite Koppens, Pexels/John-Mark Smith

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64