Elpukkant a 90. Oscar-gála

Írta: 

Enyedi Ildikóék, a többi illusztris vendég társaságában a 90. Oscar-gálán Piper-Heidsieck Cuvée Brut pezsgővel koccinthattak az eddig elért sikerekre. A pezsgőt idén is a Piper-Heidsieck pezsgőház biztosította a filmszakma krémjének.

Minden egy szerelemmel kezdődött. Florens-Louis Heidsieck szívét Champagne-ban nem csak a vidék, hanem egy lány is rabul ejtette. Innentől kezdve már nem volt megállás. Heidsieck 1785-ben megalapította a pezsgőházat, amit bár férfiak alapítottak, azonban két nő tette igazán híressé. Az egyik Marie Antoinette francia királyné, aki egyenesen a Versailles-i kastélyban látta vendégül a pezsgőház alapítóját majd ezt követően a kastélynak ezt lett a hivatalos pezsgője. A másik pedig Marilyn Monroe. Megkérdezték Marilyn-t, hogy éjszaka mit visel magán? „Este öt csepp Chanel No. 5-öt, reggel pedig egy pohár Heidsieck-et, hogy felmelegítsem a testemet.”

PIPER-HEIDSIECK (Official) (@piper_heidsieck) által megosztott bejegyzés,


A történethez hozzátartozik, hogy a Kennedy család legalább annyira kedvelte a pezsgőt, mint a szép nőket. Így többek között Marilyn Monroe-t is. Jacky Kennedy pedig mérhetetlenül szeretett volna megfelelni a kornak és még inkább szeretett volna az elnök kedvében járni. Állítólag egy átmulatott éjszakán hajnali négyig csak és kizárólag Piper-Heidsieck-et fogyasztott. Ettől függetlenül ez a bódító nedű Marilyn és John F. Kennedy-nek volt a kedvenc pezsgője.

Azt pontosan a mai napig nem tudjuk kideríteni, hogy valójában volt-e közük egymáshoz, azonban a születésnapi köszöntő igen beszédesnek tűnik.
A pezsgőnek legalább olyan fordulatos az élete, mint a hollywood-i filmeknek. Többször majdnem teljesen tönkrement, de mindig ott volt egy nő, aki megmentette. A Piper név például úgy került fel a címkére, hogy Florens-Louis Heidsieck özvegye feleségül ment a sikeres üzletemberhez, Henri-Guillaume Piper-hez. A második világháborúban pedig majdnem a teljes pince megsemmisült.

PIPER-HEIDSIECK (Official) (@piper_heidsieck) által megosztott bejegyzés,

Maga a pezsgőhöz 60 különböző területről szedik a szőlőt. A házra jellemző, hogy nagyon alacsony a cukortartalma. Jelenleg 5 millió palackot forgalmaznak és ez egy réserve pezsgő, amit azt is jelenti, hogy 40%-ban korábbi évjáratok, így az utóbbi 10 év borai találhatóak meg benne. Chardonnay, pinot noir és pinot meunier házasításával készítik, amiben a pinot noir dominál. Elegáns, némi élesztőt és citrusosságot érezhetünk az ízében, ami nagyon különlegessé teszi. Tiszta, magas savtartalmú, élénk és friss. Ízét nagyon hosszú időn keresztül képes megőrizni, így nem véletlen, hogy az Oscar díjátadó gála mellett, a Cannes-i filmfesztivál hivatalos pezsgője is.

Aki pedig netán szeretné elkészíteni a gálán kóstolt ételeket is, az ezen az oldalon minden receptet részletes leírással megtalál.


Kép: Pexels/Joonas kääriäinen

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64