Kávészünet a Dalai lámával

Írta: 

A dalai láma már számtalanszor járt Budapesten és az egyik alkalommal a New York kávéház szomszédságában szállt meg az elnöki lakosztályban. A szálloda épületében abszolút érződik az olaszos mentalitás: selyemtapéta, márvány, muránói üvegek. Nem így a világ egyik legszebb kávéházában, a New Yorkban.


Számtalan legenda övezi ezt a lenyűgöző kávéházat. Itt, ha belépett az ember a pincér máris lesegítette a kabátunkat és a halk zongoraszó mellett minden elhangzott szó valahogy másként hatott, mint bárhol eme világon. Állítólag Molnár Ferenc a Dunán átsétálva, susmusolva, balkézzel nagyívben egy kulcsot dobott a sötétzöld hullámok közé. Ez a kulcs, pedig nem más volt, mint az akkoriban megnyitott New York kávéház kulcsa. A mágia arra irányult, hogy soha többé ne lehessen bezárni ezt az egyedülállóan szép és hasznos műintézetet. Nem is volt zárva, csak elemi csapások: háború és önkényuralom idején. Az egyik törzsvendég, Heltai Jenő így vélekedett: A New York minden előkelőségével is demokratikus kávéház. Egyformán vonzza az arisztokratákat, a nyárspolgárokat és a bohémeket. Varázsának senki nem tud ellenállni. Mindennek megvolt a maga helye és ideje, akár éveket eltölthetett itt a vendég és ahogy Heltai írta a pazar New York-ban kitisztították a cipőnket, kivasalták a ruhánkat, késő este is megborotváltak, lenyírták a hajunkat meg a körmünket. Balsorsban lakás és éjjeli szállás is, hiszen hajnaltól hajnalig nem kellett belőle kimozdulni.


Mit tudott a „Nyehó”?

Igen, így is hívták, Karinthy-nak köszönhetően. A pincérek a felszolgáláson túl mindenhez értettek és mindenben segítettek, főleg a törzsvendégeknek. Hogy ki lehetett törzsvendég az bonyolult, objektív és szubjektív feltételekhez köthető, de semmiképpen sem a fogyasztás mértékétől függött. Jean, a pincnökök (pincér korabeli neve) között is kiemelkedő volt, emblematikus figuráját titkok sora lengte körül. Mindenkit ismert és minden nyelvet beszélt – igaz, hogy pocsékul.

A kávéház műhely és íróasztal volt. Valami olyasmi, mint most több amerikai kávéházlánc, melyek behálózták a világot és Budapestet is. Szabadúszó újságírók, grafikusok, szövegírók, reklámszakemberek törzshelye az elválaszthatatlan laptoppal a kezükben. És mégis más. Persze, hogy más, hiszen a kultúra itt teljesen másképp van jelen. A kávéházi élet már alapjaiban megváltozott, de talán még mindig mást jelent egy ilyen vagy ehhez hasonló ódon falak között elkortyolni azt a bizonyos feketét.

 

Kép: Wikipédia, Fortepan/ Klösz György felvétele

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64