Bizet Carmenje kicsit másképp

Írta: 

A világ egyik leghíresebb operáját, a Carment mostantól egészen más befejezéssel láthatja a nagyérdemű egy firenzei operaszínpadon.

Bizet operájának legújabb feldolgozásában a cigánylány, Carmen lelövi a féltékenységében rátámadó Don Josét a férfitől megszerzett pisztollyal. Az eredeti ortodox felfogástól erősen eltérő befejezés a nők elleni erőszakra és a nők helyzetével való visszaélésekre hívja fel a figyelmet. Az ötlet az októberben napvilágra kerülő Weinstein-botrány kapcsán jött.


„ Úgy tudjuk, ez lesz az első eset, amikor megváltozik a Carmen befejezése”- mondta Paolo Klun, a firenzei operaház szóvivője. Hozzátette: úgy vélik, nem kell, hogy színházunk a zenei kultúra konzervatív helyszíne, valamiféle múzeum legyen.


A darab producerei elmondták: Olaszországban olyan sok nő esik a féltékenységből elkövetett emberölés áldozatául, hogy már külön szavuk is van rá: femminicidio (nőgyilkosság). Ez ellen szeretnének tiltakozni.


„ Amikor a társadalomnak szembe kell néznie a nők meggyilkolásával, hogy merészelnénk megtapsolni egy nő megölését? „– tette fel a kérdést Cristiano Chiarot, a firenzei Teatro del Maggio Musicale operaház vezetője. Úgy véli, hűek maradtak az opera szelleméhez, mivel máskor is előfordult már, hogy egy híres darabnak több verziója is létezett anélkül, hogy annak eredeti értelmét aláásták volna.


A vezető és a rendező eleinte nem értett egyet a darab átírásával, hiszen Leo Muscato szerint épp, Carmen halála a darab motorja, ami egykor arról szólt, hogy a nőnek fel kell áldoznia magát, hogy megőrizze szabadságát, de mindenki belátta, hogy ennek a nézőpontnak ma már nincs értelme.


Forrás: https://papageno.hu/intermezzo/2018/01/radikalisan-uj-befejezessel-jatsszak-a-vilag-egyik-leghiresebb-operajat/


Kép: youtube.com

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64