Nemzeti Filharmonikusok az Intermezzoban

Írta: 

A Nemzeti Filharmonikusok kiemelten fontos feladatának tekinti a magyarországi zenekari zenészképzés ügyét. Egyrészről azért, mert felelősséggel viseltetik a magyar zenekultúra jövőjét, másrészt fontos küldetésüknek tekintik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangzásának, stílusának öregbítését és hagyományainak továbbadását. Éppen ezért idén decemberben meghirdetik a Zenekari Akadémiát.


 


Legyen a zene mindenkié! – ez a jelmondata az első zenekari zenészképző projektnek, amit 2017. december 11-17. között kerül meghirdetésre a Nemzeti Filharmonikusok Zenekari Akadémiája által. A projekthét tematikája Kodály Zoltán zenekari művészetére fókuszál. Meghívást kap az összes magyarországi, akkreditált zenei felsőoktatási intézmény, hogy hallgatókat delegálva részt vegyen a programban. Ez összesen 17 fő hallgatót jelent, akik Budapestről, Győrből, Szegedről, Miskolcról, Pécsről és Debrecenből érkeznek. Egy héten keresztül, a Nemzeti Filharmonikusok Zenekari Akadémia képzési forma lehetőséget teremt a hallgatók számára, hogy a zenekar vezető művészeinek mentoraltjaiként egyéni képzésben részesüljenek, majd egy intenzív közös munka eredményeképpen egy hangversenyen aktív résztvevőként közreműködjenek. Emellett további fontos eleme a képzésnek, hogy a hallgatók állandó karmesteri jelenlét mellett kiscsoportos zenekari munkában vesznek részt, kamarazenei oktatásban részesülnek és a szinesztézia újszerű lehetőségeit kihasználva, a társművészetek tematikus impulzusait is beépíthetik munkájukba.


A Nemzeti Filharmonikusok megtiszteltetésnek veszi, ha a zenekari zenészképző programjával hozzájárulhat a magyar kultúra további fejlődéséhez, annak megerősítéséhez, és hosszútávon a világban való elismertségének elősegítéséhez.


December 11-től 17-ig a Klasszik Rádió 92.1 Intermezzo című műsora a helyszínen kíséri figyelemmel az eseményeket. Nádas György vendége lesz többek között Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar főigazgatója, Somos Csaba a Nemzeti Énekkar karigazgatója, és akivel a hetet nyitjuk, Hamar Zsolt a Nemzeti Filharmonikusok Zenekar zeneigazgatója.

 

Kép: filharmonia.hu

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64