Klasszik Rádió 92.1 a Hallgatás Napján

Írta: 

Október 21-én rendezik meg a Hallgatás Napját, ennek kapcsán érkezett Nyitány című műsorunkba, Mesterházy Gabriella, a Concerto Budapest művészeti tikára.

Megismerés, rácsodálkozás, új találkozás és elmélyülés, felfedezések és újrafelfedezések sora: ezt ígéri a közönség, éppúgy az előadók számára a Hallgatás Napja október 21-én szombaton, amelyet 2017-ben immár harmadik alkalommal rendeznek meg, Keller András és Rácz Zoltán művészeti vezetésével. A Concerto Budapest és a BMC hiperintenzív egynapos fesztiváljának kulcsszavát a „hallgatást” nem passzív értelemben kell értelmeznünk, a „hallgató” ugyanis nem egyszerűen csendben marad, esetleg meditál, hanem a lehető legaktívabb hallgatás – odahallgatás, odafigyelés – esélyét kapja meg a fesztiváltól. A Hallgatás Napjának célja, hogy a közönség minden elképzelhető szempontból a legváltozatosabb zenei élményekben részesüljön és a művészet végső soron – minden változatossága ellenére – egyetlen organizmust alkosson. Ezt, úgy igyekszenek megvalósítani, hogy alapvető vonatkoztatási pontként minden évben kiválasztanak egy-egy zseniális muzsikust a múltból, 2015-ben ez a mester J. S. Bach, 2016-ban Mozart volt, ellenpólusként pedig a mai zene két-három fontos alakját, és e két pólus közötti erőtérben jelöli ki a fesztivál teljes zenei anyagának helyét.

A három helyszínen zajló egyedi, egy napos fesztiválon, 12 órán keresztül nagyjából ötven művel és közel száz művésszel találkozhatnak a kilátogatók a Budapest Music Center-ben, melynek sajátossága, hogy egy művész több helyszínen is játszik különböző műfajban, így a közönség láthatja Őket, miközben az egyik helyszínről sietnek át a másikra, ezzel egy fajta kulissza mögé való betekintést nyerhetünk. Idén is elsősorban a kortárs zenére összpontosítja a figyelmünket - ám ezúttal a régmúlt remekművei, mesterei álarcban, parafrázisok formájában elevenednek meg előttünk. Szombaton reggel 10 órakor, a Ráhangolódó című gyermek műsorral indul a program,hogy egy igazi családi élmény legyen a fesztivál. A további részletek visszahallgathatóak a lap alján lévő hanganyagban. 12:00-16:00-ig a Klasszik Rádió 92.1 is képviselteti magát, Bálint Edina izgalmas interjúkkal és megszólalásokkal jelentkezik a helyszínről.

 

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64