Oscar-díjas zeneszerző Magyarországon

Írta: 

Az Oscar-díjas, Tan Dun és a Concerto Budapest közösen lépett fel október 6-án a Müpában, ahol Bartóktól, A csodálatos mandarint és saját szerzeményét a Nu Shu-t adták elő. Ennek kapcsán készítettünk vele interjút a koncert előtt.

Tan Dun, aki képes volt szintetizálni a múlt század közép-amerikai zenei úttörő, a klasszikusok és a tradicionális kínai muzsikusok örökségét, először járt Magyarországon. Elmondása szerint olyan, mintha a zenéje egyik hazájába tért volna vissza és az egyik legnagyobb hőse, Bartók szülőföldjén otthon érzi magát. 45 évvel ezelőtt a kulturális forradalom idején Kínában, senki nem érintkezhetett semmivel, ami nyugati vagy ősi, de Ő ekkor hallotta meg Bartókot, Beethovent és Bach-ot, akik lenyűgözték. A sok B betű miatt szerette volna, ha az ő neve is tartalmaz B betűt mondjuk „Tan Bun”- mondta viccesen, hiszen a Kínai sámánisztikus kultúrában a B valamiféle erős energiát testesít meg éppen ezért Bartók az elmúlt 45 év energiáit adta neki véleménye szerint. Kettőjük sorsa egészen hasonló, hiszen mindketten egy kis faluból jöttek, melynek ritmusát, zenéjét és hagyományait emelik át a zenéjükbe.  A magyar zeneszerző szellemiségét szeretné megőrizni és tovább vinni. Bár a hasonlóság nem azt jelenti, hogy kettőjük szerzeményei ugyanolyanok lennének, de tény, hogy hasonló filozófia alapján dolgozik, a kultúrát, a Bartók modellt egy követendő állandónak és jövő állónak érzi, mely szerinte még a 23. században is értékálló lesz. A koncerten előadott Csodálatos mandarinnal a legbensőségesebb a kapcsolata, hiszen több országban játszotta már, de egy Párizsi fellépésen valaki ugyanezt a nevet aggadta rá, amit mára már megtisztelőnek érez, és kimondottan viccesnek tartja: ” a Csodálatos mandarin vezényli a Csodálatos mandarint”.

Bartók varázslatos műve mellett a sajátja is megszólalt, a Nu Shu, mely a szülőföldjén néhány évtizede felfedezett titkos nyelv, egy ősi tradíció, ami az anyák közti titkos kommunikáció. Szeretné, ha a darab nem csak annyit mondana el, amennyit a 80-as években felfedeztek róla, hanem hogy összekösse ezt a nyelvet a spiritualitással, amit rejt magában, ahogyan a szél és a levegő is kapcsolódik egymáshoz. A Nu Shu-t is számos országban vezényelte már és azt mondta, hogy a magyar zenekar érezte át eddig a legjobban, ennek a darabnak a mondanivalóját, ami szerinte a két ország közötti lelki kapcsolat eredményezett. 

 

Kép: m.mupa.hu

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64