Kezdetét vette a Budapesti Wagner-napok

Írta: 

Immár tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Budapesti Wagner-napokatjúnius 8. és 21. között.

 

2006-ban, tizenegy évvel ezelőtt két Parsifal-előadással kezdődött a Budapesti Wagner-napok története, amely Wagner-kultuszhellyé avatta a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermét.  

Idén ismét látható a legendás tetralógia, A nibelung gyűrűje – négy egymást követő estén át, pontosan úgy, ahogy eredetileg maga Richard Wagner elképzelte. Ráadásul ebben az évben Brünnhilde szerepét a maratoni Ring-folyam mindhárom estéjén a világhírű drámai szoprán, a Budapesti Wagner-napok visszatérő ikonja, Iréne Theorin énekli majd: ez hatalmas erőpróba és monumentális színpadi teljesítmény úgy az előadó, mint a karmester részéről.
A Ring-tetralógia idén is világszerte ünnepelt Wagner-énekeseket vonultat fel: Siegfried szerepében ismét Christian Franz és Daniel Brenna, Wotanként James Rutherford látható majd, Hagen szerepét a Feröer-szigetekről származó Rúni Brattaberg énekli. Sieglinde szerepében 2017-ben is Anja Kampét láthatja a közönség, Fasoltként a kiváló Bretz Gábor, Alberichként Kálmán Péter, Frickaként Schöck Atala, Gutruneként pedig Pasztircsák Polina lép színpadra.
A nibelung gyűrűje színpadra állítására Hartmut Schörghofer rendezőt kérte fel Fischer Ádám, fontosnak tartva, hogy a német művész nem a megszokott operai kliséket és eszközöket használja, hanem társműfajokat hív segítségül: filmvetítéssel, árnyjátékkal, bábokkal és táncművészek közreműködésével, valamint egy többfunkciós díszletfal alkalmazásával jeleníti meg mitológiai történet fantasztikus jeleneteit a rajnai sellők gyűrűjének elrablásától egészen a Valhalla pusztulásáig.

További információk: 
www.budapestiwagnernapok.hu

 

Kép:Posztós János

 

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64